Poveži se putem

Kolumne

Dragan Trogrlić: Ketogena dijeta – popis namirnica i jelovnik

Objavljeno

-

O mehanizmu djelovanja odnosno o načinu na koji ketogena dijeta pomaže u borbi protiv tumora govorio sam u jednom od ranijih članaka: https://zepce.ba/kolumne/item/4599-dragan-trogrlic-ketogenom-dijetom-protiv-raka

U ovom članku ćemo dati popis namirnica koje se koriste u ovoj dijeti kroz prijedlog sedmodnevnog plana prephrane. Odmah da napomenem da nisam za potpunu ketogenu dijetu zbog toga što ona sama ne može dovesti do izlječenja, a i zbog toga što se sa njom mora kad-tad prekinuti ili zbog smanjenja vrijednosti šećera ili zbog porasta mokraćne kiseline. Osim toga ova dijeta se može obavljati samo u specijalizovanim medicinskim ustanovama u kojima pacijentima svakodnevno prate veliki broj pokazatelja i po potrebi intervenišu dodavanjem vitamina, minerala ili masnoća za koje se utvrdi da nedostaju pacijentu. Međutim dobro je da oboljeli od tumora prihvate osnovni princip ketogene dijete, odnosno da u što manjoj mjeri u svojoj ishrani koriste namirnice koje sadrže ugljikohidrate koje organizam pretvara u glukozu ( šećer ), a koji su jedini izvor hrane zloćudnih tumora.

Pregled namirnica

Kao prvi korak u korekciji ishrane koji svi oboljeli od zloćudnih tumora treba da urade je izbacivanje iz ishrane svih proizvoda od bijelog brašna, tjestenine, bijele riže i svih slatkiša koje u sebi sadrže rafinisani ( bijeli ) šećer. Korištenje krompira i mrkve u ishrani oboljelih od tumora treba ograničiti na jedan puta sedmično. Prije pregleda namirnica koje se koriste u ketogenoj dijeti treba napomenuti da neke namirnice ne potiču sa ovih prostora, kao na primjer Psyllium ljuskice koje se dobijaju iz sjemenki indijske bokvice ( Plantago ovata ) ili na primjer Chia sjemenke koje se dobijaju iz jedne vrste mente  ( Salvia Hispanica ) koja raste u Španiji i Portugalu.  Ove namirnice moguće je nabaviti u većim gradovima ili ih zamijeniti sa odgovarajućim sjemenkama koje potiču sa naših prostora. U ovoj dijeti često se koristi kruh. To može biti kruh od crnog brašna ili kruh od sjemenki koji se pravi prema sljedećem receptu:
200 g mljevenih lanenih sjemenki + 50 g sezamovih sjemenki + 50 g mljevenih lješnjaka + 50 g mljevenih badema + 1 žlica psyllium praška + 1 žličica praška za pecivo + malo soli i začina po želji + 50 g maslaca + 1 dL vrhnja + 250 g svježeg sira + 6 jaja

Kao međuobrok može se koristiti šumsko voće, kisele jabuke, jezgrasto voće ( orasi lješnjaci, bademi, sjemenke suncokreta )  ili keks od sjemenki koji se pravi na sljedeći način:

– keksi od sjemenki: pomiješajte (1 dL sjemenki suncokreta, 1 dL sjemenki sezama, 0,5 dL sjemenki lana, 1,5 žlica psylliuma, 1/2 žličice soli, đumbir i cimet po želji), s 2,5 dL kipuće vode otopite 2 žlice kokosovog ulja i prelijte preko sjemenki. Nakon sat vremena razvaljajte na pleh, pecite 45 min na 150 C0 i režite u obliku keksa.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal