Poveži se putem

Kultura

Foto i video: U Maglaju održano multimedijalno-književno veče

Objavljeno

-

Sinoć, u četvrtak 05.06.2014. godine u Maglaju u prostorijama Narodne biblioteke Maglaj je održano multimedijalno-književno veče, a u povodu nedavnih poplava koje su zahvatile ovaj dio Bosne i Hercegovine. Cilj je bio skretanje pažnje i upoznavanje ljubitelja pisane riječi na ogromne gubitke koje je pretrpjela maglajska biblioteka, kao i upoznavanje o toku njene obnove.

Naime, prema riječima direktorice ove ustanove Nine Salkić, od nekadašnjih 40.000 naslova koje je posjedovala Narodna biblioteka Maglaj, uništeno je oko 28.000 knjižnih jedinica. Pored knjiga, prostorije biblioteke su pretrpjele veliku štetu.

Žepčaci su među prvima priskočili upomoć, te u ogranizaciji Opće biblioteke Žepče, skupili jedan veliki dio kancelarijskog materijala i nekoliko stotina bestselera, te ih dopremili ovoj ustanovi. U akciji za pomoć, osim Opće Biblioteke Žepče, posebno su se istakli Razvojna agencija Žepče i portal Zepce.Ba.

I sinoć smo podržali naše komšije i odazvali se na ovu svojevrsnu promociju. Pored istaknutih imena, predstavnika Društva pisaca BiH, Zilhada Ključanina, Ljubice Ostojić, Gorana Samardžića, Muje Musagića, Fuada Kovača i drugih, na ovoj književnoj večeri bili su i brojni Žepčaci. U organizaciji Sabine Maličbegović, direktorice Opće biblioteke Žepče, svoju podršku su iskazali predstavnici UM “Eureka”, Udruženja Spektar, pomoćnica načelnika Općine Žepče Brigita Lovrić, mladi žepački autor Arif odobašić i žepački novinari.
Doprinos, svojim prisustvom, iskazala je i uvažena bosanskohercegovačka glumica Minka Muftić.

Prisutni su, pored video zida na kom su se prikazivale fotografije nekadašnje i sadašnje biblioteke, mogli prošetati po prostorijama i uvjeriti se u kakvom stanju se trenutno nalazi ova kulturna ustanova.

Ono što smo vidjeli ne možemo opisati riječima pa smo za vas pripremili foto-galeriju i video zapis kako bi vam približili trenutno stanje u kojem se nalazi maglajska Narodna biblioteka.

Advertisement

{gallery}bibliotekamaglaj{/gallery}

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal