Poveži se putem

Žepče

Foto: Snažno nevrijeme pogodilo općinu Žepče – Poplave, klizišta, vjetar …

Objavljeno

-

Snažan vjetar koji je zahvatio područje naše općine u toku noći je mnogim našim sugrađanima nanio velike štete. Kako nam javljaju čitatelji sa svih dijelova općine, vjetar je nosio sve pred sobom, čaupao stabla, niosio crijep sa kuća, uništio mnoge plastenike itd. Veliki dio naše općine je bio bez električne energije.

Topljenje snijega i obilne kišne padavine su također mnogim dijelovima općine Žepče stvorile probleme, a posebno stanovnicima Željeznog Polja. Nivo rijeke Željeznice je u stalnom porastu, te je na nekim lokacijama došlo do izlijevanja. Na terenu su ekipe sa maehanizacijom koje pokušavaju zaštiti put i obližnje kuće.

Orahovički potok je također na mjestima izlio te stvara probleme mještanima.

U graadskom dijelu općine rijeka Bosna je izlila u naselju Preko, na Gazu.

Kako je za naš portal potvrđeno iz žepačkog GSS-a koji konstatno vrši mjerenja vodostaja rijeke Bosne, nivo vode na području naše općine u 14,00h iznosio je 365,20cm, u 15,00 sati 368cm, te je u konstantnom  porastu.

Advertisement

Kako javlja Agencija za vodno područje rijeke Save trenutno su na vodomjernim stanicama Ključ, Sanski Most, Bihać, Klokot, Žepče i Maglaj dostignute vrijednosti vodostaja pri kojima je započelo kontinuirano obavještavanje nadležnih službi o mogućoj pojavi poplava. Značajan problem predstavljaju manji, bujični, vodotoci koji zbog topljenja snijega na višim kotama donose značajne količine vode u glavne riječne tokove.

Isti zbog svog malog kapaciteta korita nisu u mogućnosti primiti sve količine vode pa se djelimično javljaju plavljenja okolnog terena.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona je izdao upute i obavjestio je sve općinske i gradsku službu civilnih zaštita na Kantonu da formiraju općinske stabove i da prate nastalo stanje na područjima svojih općina.

Prema telefonskim pozivima operativni centar Katonalne uprave civilne zaštite zaprima pozive o nastalim poplavama i plavljenima određenih objekata nastale začepljenjima odvodnih kanala kao veoma brzi rast potoka u naseljima  mjestima gdje je već poplavljeno veći broj kuća i putnih komunikacija na području općine Zenica.

“Poplavljeni su podvožnjaci u Zenici i naselju Nemila. Prema telefonskim pozivima građana na velikom broju lokacija općina Zenica, Kaknja, Žepča, Maglaja i Zavidovića dolazi do stvaranja klizišta i obrušavanja zemljene mase na lokalne puteve, uz plavljenje priobalnog zemljišta duž rijeke Bosne i njenih pritoka. Pritoke i bujični potoci stvaraju najveće probleme, a trenutno stanje je teško, jer kiša i dalje pada i nivoi rijeka su u stalnom porastu. Sve ekipe civilne zaštite su na terenu i djeluju u svojim mogućnostima”, saopćeno je iz Kantonalnoe uprave civilne zaštite ZDK.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal