Poveži se putem

Žepče

Foto: Svečano puštena u funkciju gradska tržnica

Objavljeno

-

U povodu obilježavanja Dana općine u Žepču je danas svečano puštena u funkciju gradska tržnica. Projektom obnove izvršena je rekonstrukcija postojeće zelene pijace te izvršeno pokrivanje i nabavka novih sedamdeset i pet štandova. U sklopu tržnice izgrađeni su i novi prateći objekti, kao što su toalet, skladište, posebna vaga, te poslovni prostori isključivo namjenjenih za prodaju suhomesnatih i mliječnih proizvoda.

Vrijednost radova iznosi oko 263.000 KM, a nepovratna sredstva u iznos od 140.000 KM obezbijedio je Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD). Ostala sredstva u visini od 123.000 KM osigurala je Općina Žepče.

Svi poslovi na uređenju gradske tržnice nisu još završeni. U toku je postupak iznalaženja finansijskih sredstava za završnu fazu uređenja čime bi se u potpunosti završili i opremili čvrsti objekti, uradili snjegobrani, uradila ograda i kvalitetnije riješilo pitanje odvoda oborinskih voda.

Gradsku tržnicu svečano su pustili u rad načelnik općine Mato Zovko i Halil Omanović direktor Ureda za koordinaciju projekata u poljoprivredi Federacije BiH.

Ovim povodom Razvojna Agencija Žepče (RAŽ) organizirala je i izložbu domaćih proizvoda.

Advertisement

Inače, na gradskoj tržnici bit će izmjenjen i režim rada. Do sada je tržnica radila samo subotom, od sada će raditi svakim danom osim nedjelje. Radno vrijeme tržnice je od 7 do 15 sati.

U općini Žepče ističu kako će se izgradnjom savremene pijace stvoriti uslovi za svakodnevnu prodaju proizvoda biljnog i životinjskog porijekla, a planirano je i organizovanje Sajma poljoprivrednih proizvođača. Ovaj projekat trebao bi kako kažu u Općini omogućiti malim i srednjim obrtima lakši i brži plasman proizvoda na domaće tržište.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal