Poveži se putem

Kultura

Foto: U Žepču održan bajramski koncert “Sevdalinko, pjesmo najmilija”

Objavljeno

-

BZK „Preporod“ Žepče i ovog Kurban bajrama upriličila je bajramski koncert za svoje sugrađane, trećeg  dana najvećeg muslimanskog praznika, odnosno u srijedu 14.09.2016. godine. Pod nazivom „Sevdalinko, pjesmo najmilija“ koncert je održan pred punom dvoranom Doma kulture Žepče.

Žepačkoj publici ovog puta su se predstavili članovi Omladinskog ansambla Tešanj, koji su pokazali svoje raskošno umijeće u izvođenju naljepših sevdalinki i ilahija.

Omladinski ansambl u Tešnju osnovan je 2011. godine, a glavni cilj im je bio okupiti mlade ljude koji će sačuvati kulturnu tradiciju Bosne i Hercegovine. Ansambl se sastoji od orkestra kojim rukovodi Damir Galijašević, koji je ujedno i jedan od osnivača ansambla, te hora koji vodi Dženana Deljkić. Omladinski ansambl primarno je orjentiran na očuvanje kulturne tradicije Bosne i Hercegovine i onoga što već stoljećima postoji na ovim prostorima, a to je sevdalinka. Iako su u tome najbolji, članovi ansambla pjevaju i pop muziku. U Omladinskom ansamblu Tešanj stvoreni su brojni mladi umjetnici, a posebno su se istakli Nejra Brka i Nermin Handžić koji su sudjelovali na brojnim takmičenjima i ostvarili zapažene rezultate.

Pored brojnih solista ovog ansambla, najveći aplauz publike izazvali su upravo ovo dvoje mladih umjetnika, koji su se prije nekoliko godina već dokazali pred žepačkom publikom, u sklopu manifestacije “Sevdah se vraća u grad”.

Predsjednik BZK „Preporod“ Žepče, Rusmir Agić, zahvalio se sugrađanima koji svojim dolaskom podržavaju ovakve projekte, te iskoristio priliku da pozove sve Žepčanke i Žepčake i ljubitelje pisane riječi, da 15.09.2016. godine u 18:00 da posjete i književno veče i likovnu izložbu „Sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića“. Ova manifestacija će se održati u dvorištu porodične kuće Ibrišimovića u Gornjoj Mahali u Žepču.

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal