Poveži se putem

Žepče

Foto: U Žepču održana završna ceremonija provedbe projekta “Be cool, go to enterprisers school”

Objavljeno

-

Danas, u četvrtak 05.02.2015. godine u sali OV-a Općine Žepče sa početkom u 11,00 sati, upriličena je završna ceremonija provedbe projekta “Be cool, go to enterprisers school” – “Budi cool, idi u školu poduzetništva” u organizaciji Udruge za održiv razvoj UzoR Žepče, a pod pokroviteljstvom Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

Pored učesnica Projekta, na današnjoj ceremoniji su bili predstavnici Općine Žepče, Muhamed Jusufović, predsjedavajući OV-a Žepče, Namik Malićbegović, pomoćnik načelnika Općine Žepče za finansije i Mustafa Dervišević iz iste službe, saradnici u Projektu Branka Janko, direktorica RAŽ-e i Biljana Šišić, predstavnica Biroa za zapošljavanje općine Žepče, kao i žepački mediji.

Udruga za održiv razvoj UzoR Žepče uz potporu Američke ambasade u Bosni i Hercegovini privela je kraju realizaciju projekta „BE COOL GO TO ENTERPRISERS SCHOOL“ (Budi cool, idi u školu poduzetništva) sa akcentom na osnaživanje žena. Cilj projekta je bila promocija i poboljšanje mogućnosti samozapošljavanja žena, te njihovo osnaživanje kroz usavršavanje vještina i njihovih znanja u pogledu poslovnih mogućnosti i poslovanja uopće.
Ovaj projekat je tretirao poznate probleme našeg društva i dijelom ponudio rješenja kroz prezentaciju poduzetničkog duha u unaprijeđenju vještina mladih i nezaposlenih sa naglaskom na žene. Jedan od ciljeva je bio da učesnice projekta generišu svoje poslovne ideje u održiv izvor primanja koje im može omogućiti dodatni izvor prihoda.

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji na provedbi projekta između Udruge za održiv razvoj UzoR Žepče sa Zavodom za zapošljavanje ZDK-a i Razvojnom agencijom Žepče uspostavljena su lokalna partnerstva, što je omogućilo uspostavu novih inovativnih modela podrške za zapošljavanje žena.

Korisnice ovog projekta bile su obavezne da se preko Biroa za zapošljavanje općine Žepče prijave na Javni poziv udruge UzoR, što im je omogućilo učestvovanje na obuci pod nazivom “Kako transformisati poslovne ideje u održiv razvoj prihoda”. Cjelokupna obuka realizovana je u tri ciklusa, a krajnji rezultat je bio deset jasno definisanih i razvijenih poslovnih ideja, spremnih za realizaciju.

Advertisement

Nakon obrazovnog programa, učesnice su bile obavezne pred komisijom javno odbraniti svoje poslovne ideje.

Na završnoj ceremoniji koja je organizovana povodom završetka provedbe Projekta, polaznicama su dodijeljeni certifikati, a kandidatkinjama čije su poslovne ideje najbolje ocijenjene dodijeljeni su čekovi sa određenim finansijskim iznosima ukupne vrijednosti 10.000 KM kao podrška Američke ambasade u BiH iz sredsrtava Projekta u cilju pokretanja vlastitog biznisa.

Na kraju predsjednik udruge UzoR, Dragan Janko, dodijelio je zahvalnice i prigodne pokole saradnicima u projektu Zavodu za zapošljavanje ZDK-a i Razvojnoj agenciji Žepče.

Simbočićne darove su dobili medijski partneri koji su od samog početka pratili aktivnosti UzoR-a u ovom projektu, portal Zepce.Ba i Radio Žepče.

Ovom prilikom se zahvaljujemo predsjedniku UzoR-a Draganu Janku na pokonu koji je uručio našoj redakciji.

Po završetku oficijelnog programa, prisutni su mogli uživati u razgovoru uz prigodnu zakusku.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal