Poveži se putem

Žepče

Herdekovac ostaje na svom mjestu kao svjedok vremena i događaja

Objavljeno

-

Protekle sedmice započeli su radovi na uređenju desne obale rijeke  Bosne i  izgradnji obaloutvrde između dva mosta, u dužini od 320 metara.

Projekat  u vrijednosti oko 300 000 KM  finansira Agencija za vodno područje rijeke Save i ovo je nastavak dobre saradnje Agencije i Općine Žepče .

Podsjećamo,  u proteklih sedam godina uz pomoć sredstava Agencije u ukupnom iznosu od oko 850 000 KM, izgrađeno je 1050 metara  obaloutvrde na lijevoj obali rijeke Bosne u urbanom dijelu Žepča, tačnije na potezu od Četverokuća do Veterinarske stanice.

Pored samog uređenja korita, Žepče je ovim projektom dobilo u potpunosti uređenu šetnicu  sa zasađenim drvoredom i ribarsku stazu, koja je prošle godine proglašena za jednu od najljepših ribarskih staza u BiH.

Prema riječima pomoćnice načelnika Općine Žepče, šefice Službe za graditeljstvo i prostorno uređenje Brigite Lovrić, trenutni radovi na desnoj obali čine jednu trećinu od planiranih radova, zapravo radi se o prvoj fazi koja obuhvaća izgradnju obaloutvrde na potezu između dva mosta. Općina Žepče je aplicirala prema Agenciji za sredstva koja se dodjeljuju i  u narednoj godini u kojoj očekujemo i nastavak svih planiranih radova rekla je Lovrić.

Na ovom dijelu obale nalazi se poznati kamen Herdekovac, koji je jedan od posebnosti naseljenog mjesta Preko i samog Žepča.

Advertisement

„Ovom prigodom želim naglasiti da smo od samog početka projektnih aktivnosti planirali da se isti sačuva i ukomponira u postojeću obaloutvrdu. Trasa temeljne stope obaloutvrde zahvata i kamen tako da ćemo na ovom dijelu isti zaobići i na ovaj način Herdekovac će doći u prvi plan“, pojasnila je pomoćnica Lovrić i poručila građanima da Herdekovac ostaje na svom mjestu kao svjedok  vremena i događaja u našem gradu, mjesto odrastanja i lijepih uspomena mnogobrojnih stanovnika Žepča.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal