Poveži se putem

BiH

Izvještaj Misije OSCE-a: U 28 mjesta u BiH postoje tzv. “dvije škole pod jednim krovom”

Objavljeno

-

Misija OSCE-a u BiH je u svom najnovijem izvještaju, koji je jučer predstavljen u Sarajevu, navela da u 28 mjesta u BiH postoje tzv. „dvije škole pod jednim krovom“, kao specifičan oblik segregacije mladih po etno-nacionalističkim politikama.

U tom izvještaju, kao primjer dobre obrazovne prakse, navedeno je postupanje nadležnih obrazovnih vlasti, odnosno Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, koje je u periodu 2004-2006. godine, u saradnji sa općinama Žepče i Maglaj, uspješno okončalo postupak administrativno-pravnog ujedinjenja tada postojećih pojava „dvije škole pod jednim krovom“ na tim školskim područjima, tako da navedene škole danas funkcionišu pod jednim nazivom, sa jedinstvenim organima upravljanja i rukovođenja, tijelima škole odnosno vijećima učenika i roditelja, nastavnim kalendarima, školskim takmičenjima i drugim obrazovno-odgojnim aspektima.

Kako su u ovom izvještaju na području Zeničko-dobojskog kantona navedena i mjesta Bradići – Tujica u kojima djeluju kao područna odjeljenja Osnovne škole u Ozimici (Općina Žepče), odnosno Prve osnovne škole (Općina Maglaj), u smislu postojanja „dvije škole pod jednim krovom“, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi Zeničko-dobojskog kantona želi naglasiti činjenicu da je suštinski riječ o dva potpuno različita pravna subjekta, koji kao područna odjeljenja dvije osnovne škole, dakle sa  područja dvije različite općine, realizuju planirani nastavni proces u zajedničkim-raspoloživim i dostupnim prostorima u naseljenim mjestima Bradići i Tujnica, a što je posljedica nezavršenog procesa razgraničenja između općina Maglaj i Žepče, i što nikako nije u nadležnosti resornog ministarstva.

Advertisement

Pored toga želimo naglasiti da su sve obrazovne nadležnosti nad školama na području Općine Žepče, nakon implementacije Presude Ustavnog suda Federacije BiH, posebnim zakonom prenesene sa Zeničko-dobojskog kantona na općinu Žepče, tako da se niti u ovom pogledu od strane Ministarstva ne može uticati na procese razgraničenja između općina Maglaj i Žepče, odnosno utvrđivati pripadajuća školska područja u tim naseljenim mjestima, saopćeno je iz Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

Izvještaj „Dvije škole pod jednim krovom“ predstavio je šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton, a uvodna obraćanja imali su Nicola Minasi, ambasador Republike Italije koja predsjedava OSCE-om u 2018. godini, Maureen Cormack, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH i Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH. Prezentaciji je prisustvovao i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mesur Sinanović.

Press služba ZDK

Advertisement

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal