Poveži se putem

BiH

Kiša sve do nedjelje: Za dva dana cijela BiH bit će pod vodom!

Objavljeno

-

Kada Miljacka nabuja do mostova, onda je situacija zaista alarmantna. Upravo se to dogodilo u prethodna dva dana – za samo 48 sati vodostaj rijeke Miljacke dosegao je maksimalan nivo sa tendecijom daljeg rasta.

Izlila se i rijeka Bosna, i to na nekoliko mjesta, a najkritičnija situacija je na području Općine Ilidža, u naseljima Osijek i Otes, te u Gladnom Polju i Općini Novi Grad.

I u ostatku BiH vodostaji rijeka nekontrolisano rastu, te je stanje alarmantno i na području Tuzlanskog kantona, Zenice, Bugojna, Krajine, istočne Bosne, kao i u gotovo cijeloj Republici Srpskoj.

A iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda ne stižu nimalo optimistične vijesti – najavljuje se nastavak padavina i narednih dana, što će dalje zakomplicirati situaciju na terenu, te bi za dva dana cijela naselja mogla ostati pod vodom. Najavljuje s i novi pad temperature, dok će na planinama ponovo padati snijeg.

Prema prognozama svjetskim meteorološkoh sajtova ovakva situacija potrajat će sve do nedjelje, 18. maja, nakon čega bi ponovo mogao nastupiti kratkotrajni sunčani period.

Accuweather.com najavljuje neprestanu kišu naredna četiri dana i pad temperature do maksimalnih 5 stepeni, da bi u nedjelju odjednom zasjalo sunce, a živa dostigla čak 17 Celzijusa. No, sunce se neće zadržati dugo, pa će već krajem iduće sedmice, oko 22. maja, nastupiti novo naoblačenje i ponovo kišno razdoblje sve do kraja mjeseca, ali će temperature prelaziti 20 stepeni.

Advertisement

Tek zadnjih dana mjeseca maja i početkom juna očekuju nas stabilizacija vremena, sunce i temperature koje će dostizati ugodna 24 stepena.

Norveški sajt Yr.no također najavljuje padavine naredna četiri dana, uz pesimističnu napomenu da će se i nakon ovog obilnog kišnog perioda zadržati povremeni pljuskovi koji će presijecati sunčane dane tokom naredne sedmice, a slično vrijeme potrajat će se sve do kraja mjeseca maja.

Dakle, ništa od proljeća!

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal