Poveži se putem

ZDK

KO SDP ZDK u Žepču organizovao okrugli stol na temu zajedničkog učenja jezika u školama

Objavljeno

-

U sali OV Žepče, SDP BiH, Kantonalni odbor ZDK, organizovao je okrugli sto i raspravu o inicijativi kreiranja jedinstvenog predmeta na kom bi sva djeca zajednički učila bosanski, hrvatski i srpski jezik i književnost.

Kako navode u svom saopštenju za javnost, okrugli sto u Žepču imao je za cilj da se prikupe sugestije, korekcije i prijedlozi koji će  pomoći da predloženo zakonsko rješenje bude što kvalitetnije. Na okruglom stolu okupili su se ljudi iz struke koji se bave nastavom i obrazovanjem, predstavnici  obrazovnih institucija, zakonodavne vlasti, roditelji i učenici, te zainteresovani građani. Uvodničarke na okruglom stolu bile su prof.dr. Nermina Zaimović-Uzunović iz Zenice i prof. Jasminka Šehić iz Maglaja. Okrugli sto je otvorio Munib Husejnagić, zastupnik SDP BiH u ZDK i bivši premijer ovog kantona, a raspravom je moderirao Malik Garibija, sekretar za javne politike i političke inicijative SDP BiH.

Iznesen je stav da su tri jezika i dva pisma bogatstvo Bosne i Hercegovine, a ne teret i razlog za tenzije.  Zbog toga je neophodno graditi odnose zasnovane na međusobnom uvažavanju, te omogućiti da svako dijete u svakom kraju Bosne i Hercegovine uči i bosanski i srpski i hrvatski jezik, kao i oba naša pisama. Sve su to jezici i pisma naše zemlje i naših ljudi, te ne možemo dozvoliti da djeca u jednom kraju zemlje ne razumiju djecu iz drugog kraja zemlje, niti možemo dozvoliti da djeca ne izučavaju vrhunske književnike samo zato što nisu pisali jezikom koji smatraju maternjim, nego su pisali nekim od druga dva službena jezika u Bosni i Hercegovini.

Većina učesnika u raspravi  naglasila je da u Bosni i Hercegovini postoji diskriminacija, veliki problemi i propusti u obrazovnom sistemu, te je u narednom periodu potrebno više javnih rasprava i okruglih stolova na temu reforme obrazovanja, koja je neophodna i u kojoj je segregacija samo jedno od brojnih pitanja. Pokazano je i veliko interesovanje za Plan za obrazovanje u okviru Plana 10, te je dogovoreno održavanje posebnog tematskog okruglog stola na tu temu.

Socijaldemokratska partija BiH pokrenula je inicijativu za izmjenu svih zakona u državi koji se bave osnovnim i srednjim obrazovanjem, te namjerava u parlamentarnu  proceduru na svim nivoima vlasti uputiti prijedloge dopuna 24 zakona o osnovnom i srednjem odgoju i obrazovanju. Cilj spomenute inicijative je uspostavljanje jedinstvenog nastavnog predmeta prema kojem bi sva djeca zajednički učila i bosanski, i srpski, i hrvatski jezik. Prema ovoj inicijativi, u nastavnom planu i programu bio bi obavezan predmet u kojem se izučavaju službeni jezici u BiH. SDP je već izradio predložene zakonske izmjene, a namjera je da djeca uče sve jezike i sve važne književnike Bosne i Hercegovine.  Da bi se to postiglo, neophodno je u Okvirnom zakonu o osnovnom i srednjem obrazovanju u Bosni i Hercegovini i svim zakonima o osnovnom i srednjem obrazovanju i odgoju na nivou entiteta i kantona dodati jedan član u kome će definirati uvođenje, naziv i sadržaj ovog predmeta, navodi se u saopštenju KO SDP-a BiH ZDK.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal