Poveži se putem

Kultura

Komedija “Državni lopov” otvara festival “Dani komedije” u Žepču

Objavljeno

-

Dom kulture Žepče po prvi put organizuje festival “Dani komedije”, a organizatori planiraju da ovaj festival bude nešto po čemu će oktobar u Žepču biti prepoznatljiv u godinama ispred nas.

Festival će upravo biti otvoren kultnom bh. predstavom “Državni lopov” u petak, 09. oktobra, sa početkom u 20 sati. Riječ je o jednoj  od najstarijih i najizvođenijih živih predstava u BiH, koja posjeduje desetogodišnju tradiciju sa preko 100 izvođenja.

O predstavi

Radi se komediji sa dva zatvorenika u istoj ćeliji, jedan sitni lopov i ljubavna varalica, a drugi “državni lopov”, koji ima povlašten položaj čak i u zatvoru. Pored njih tu je i zatvorski čuvar, koji nema završenu ni osnovnu školu, koji mašta o unapređenju. Kiki, ljubavna varalica, završio je u zatvoru zbog lažnih obećanja ženidbi. On je 17 puta obećao da ce se ženiti sa 17 različitih žena. Baš te žene su mu došle glave, jer je zbog jedne od njih završi u zatvoru.

Marko, takozvani državni lopov u zatvoru je završio zato što je pronevjerio silne pare, međutim revizijom samo slučaja, on će vjerovatno biti brzo pušten na slobodu, jer naravno našla se neka rupa u zakonu. Njih dvojica i čuvar Jozo, na vrlo komičan način pokazuju sliku društva.

Advertisement

Predstava je jako aktuelna, dramaturgija je apsolutno prilagođena današnjem vremenu. Iako je tekst napisan prije više od 40 godina i danas konotira sa društvenim (ne)prilikama, jer je radnja komada prebačena u današnju BiH.

U predstavi igraju Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija.

Drugi dan festivala

Drugi dan festivala planirane su cjelodnevne radionice stand-up-a koje će održati poznati domaći stand-up-eri i to Marko Puljiz i Omer Hodžić. Nakon cjelodnevnih radionica za sve zainteresovane uvečer, sa početkom u 20 sati, održat će se program stand-up-a koje će održati gosti Puljiz i Hodžić.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal