Poveži se putem

Sport

Košarkaš Emir Preldžić u rodnom Žepču

Objavljeno

-

Ovih dana mogli ste primijetiti da se kroz naš grad često šetka izuzetno visok i lijep momak, a neki i ne znaju o kome se radi. To je profesionalni košarkaš Emir Preldžić Rile na „privremenom“ radu u turskom klubu Darešafaka. On je inače rođeni Žepčak, ali je prve početne korake načinio u Zenici odakle je kao izuzetan talenat otišao u slovenački klub Slovan.

Zahvaljujući svojim fizičkim predispozicijama (206cm visina i oko 100kg težina) zapažen je od košarkaških skauta i bio je prvi Žepčak koji je prošao sve testove na jednom od NBA draftova. Međutim, on se ipak  opredijelio za igranje u profesionalnim vodama Turske. Igrao je za prestižni klub Fenerbahče Ulker, a sada za Darešafaku koja ima visoke ambicije. Prije nekoliko godina bio je na spisku kandidata za reprezentaciju BiH, ali su oklijevali, i Turci su bili puno aktivniji i konkretniji i Rile je uskoro obukao dres turske reperezentacije. Igrao je uspješno mnogo utakmica, nastupio na Evropskom prvenstvu i pokazao zavidnu učinkovitost u svojim nastupima. U Žepču mu žive roditelji i šira porodica pa je svake godine rado viđen u svojoj rodnoj sredini. Trenutno je na odmoru i radno aktivno provodi svoje vrijeme.

Emira sa svojim prijateljima smo sreli u šetnji kroz Žepče. Iskoristili smo priliku i njegov susret sa sportskim doajenom Vladom Markovićem i napravili prigodnu fotografiju.

U kratkom razgovoru Emir nam je sa oduševljenjem pričao o sportu u Turskoj koji je u punoj ekspanziji zahvaljujući velikim materijalnim mogućnostima ove zemlje, ali i i velikim uspjesima koji su rezultat tih ulaganja u sport.

Ima namjere igrati još 5-6 godina, a onda će se vjerovatno posvetiti trenerskonm poslu. U Žepču će se zadržati još neko vrijeme i onda otputovati u Tursku na svoje radne obaveze.

Advertisement

O trenutnoj političkoj situaciji u Tskoj izrazio je svoje žaljenje ali je rekao da to nije njegov dio posla, te drži redovne kontakte sa matičnim klubom i košarkaškim savezom Turske i sluša njihove upute.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal