Poveži se putem

ZDK

KUCZ dodijelila priznanja i nagrade povodom Svjetskog dana civilne zaštite

Objavljeno

-

U sklopu obilježavanja 1. marta – Svjetskog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Federacije BiH, Kantonalna uprava civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona organizirala je u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona prigodnu svečanost na kojoj su uručena priznanja i nagrade istaknutim pojedincima i kolektivima za uloženi rad, zalaganje i ostvarene rezultate u zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

Prisutne je pozdravio Fahrudin Brkić, komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite i ministar u Vladi ZDK, koji je istakao kako je težište rada KŠCZ i KUCZ u 2018. bila prevencija, opremanje i obuka struktura civilne zaštite i građana za zaštitu i spašavanje.

“Nakon godinu dana možemo sa sigurnošću reći da smo ove godine obučeniji i opremljeniji u odnosu na raniji period, ali moramo uvijek ulagati u ovu oblast da bismo bili u potpunosti zadovoljni”, kazao je Brkić.

Vlada ZDK je putem KUCZ u 2018. izdvojila jedan milion maraka budžetskih sredstava koja su dodijeljena lokalnim zajednicama za sanaciju šteta od posljedica prirodnih nesreća i popravak infrastrukture. U sanaciju sedam klizišta i dijelova pet riječnih korita uloženo je 572.000 KM. Nabavljena je i oprema za potrebe službi za zaštitu na vodi i pod vodom i spašavanje iz ruševina, općinskih službi za zaštitu od požara, kao i opremanje KŠCZ u vrijednosti 381.000 KM, a nabavka tri nova navalna vatrogasna vozila koštala je 120.000 KM. Za hitne intervencije i uspostavu prohodnosti regionalnih puteva tokom prirodnih nesreća u 2018. godinu izdvojeno je 1,4 miliona KM.

Ministar Brkić ovom prilikom se zahvalio na uloženim naporima direktoru Kantonalne uprave civilne zaštite Džavidu Aličiću, koji iz zdravstvenih razloga nije bio u mogućnosti da prisustvuje današnjoj svečanosti.
Zlatna značka, najviše priznanje, dodijeljena je Halimu Kuloviću (PVJ Kakanj) i Semiru Šatoroviću (GSS Zenica), dok su pismenu zahvalnicu dobili Federalna uprava civilne zaštite, Gorska služba spašavanja u BiH, Gorska služba spašavanja FBiH, Adnan Ćukle – Vatrogasni savez ZDK i Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica.

Advertisement

Pismena pohvala dodijeljena je Fahrudinu Brkiću, komandantu Kantonalnog štaba civilne zaštite ZDK, Nurudinu Hrusti (Općina Kakanj), Jasmini Pašalić (KUCZ ZDK), Izudinu Kučanoviću (PVJ Olovo), Kemalu Hodžiću (SCZ Olovo), Velidu Maličbegoviću (PVJ Žepče), Samiru Šahinoviću (PVJ Kakanj), Gorskoj službi spašavanja – Stanica Zenica te Saidu Balta, kome je priznanje dodijeljeno posthumno.

Press služba ZDK

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal