Poveži se putem

BiH

Majkama iz Žepča i Novog Travnika u bolnici zamijenili bebe

Objavljeno

-

U bolnici Dr. fra Mato Nikolić u Novoj Biloj u BiH medicinske sestre zamijenile su novorođenčad. Sve se odigralo još prije dva mjeseca, ali je u redakciju Dnevnog Avaza stigao anonimni dopis, u kojem se tvrdi da su medicinske sestre prilikom kupanja beba zamijenile narukvice beba, zbog čega je došlo do zamjene. Kako su bebe rođene istog dana, majke su ležale u istoj sobi. Istog dana su dobile i otpusno pismo.

Prema navodima iz dopisa, jedna od majki prije odlaska iz bolnice primijetila je da je beba koja joj je vraćena s kupanja, drugačija, odnosno imala je više kose nego dan prije. – Medicinske sestre rekle su joj da griješi i poslale je kući uz otpusnicu doktora. Greška je otkrivena sasvim slučajno kad je, nakon nekoliko dana, beba dovedena na redovnu kontrolu. Doktor je primijetio da se kilaža bebe ne poklapa s trenutnim stanjem i onim što piše na otpusnom listu, jer je nemoguće da beba tako mnogo poraste za nekoliko dana – opisuje se u pismu. Nakon što je doktor zatražio da se detaljno provjeri o čemu se tačno radi, majkama je priopćeno da bebe nemaju istu kilažu i visinu kao na otpusnom pismu.

Direktor bolnice, dr. Velimir Valjan potvrdio je za Dnevni avaz da se slučaj dogodio, s tim što on tvrdi da zamjena nije trajala “nekoliko dana”, kako piše u anonimnom dopisu, nego mnogo kraće. – Zamjena je trajala svega sat, a ne nekoliko dana. Točno je da se to dogodilo, bebe su rođene na isti dan, a istog dana su bile spremne za otpust. Sestra je greškom zamijenila narukvicu. Kad su žene otišle, skontali smo grešku i pozvali smo ih – kazao je dr. Valjan. Dodaje kako su roditelji bili u šoku, ali da je ipak riječ o “ružnom iskustvu”. Glavna sestra je, kako je potvrdio direktor bolnice, kažnjena i smijenjena je s te pozicije. – Premještena je na drugi odjel. Provedena je procedura, a sestre koje su radile su, također, premještene – rekao je dr. Valjan.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal