Poveži se putem

BiH

Ljekari od danas u generalnom štrajku

Objavljeno

-

Generalni štrajk doktora medicine i stomatologije počeo je, kako je i planirano, jutros u 07:30 sati. Kako je navedeno, štrajk će se provoditi do ispunjenja zahtjeva, a to je potpisivanje Federalnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije.

“Maksimalno ćemo se potruditi da pacijenti ne ispaštaju za vrijeme štrajka”, ističu iz Saveza Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH koji je organizator štrajka.
“Niko od pacijenata kome treba zdravstvena usluga neće biti oštećen”, najavili su ljekari navodeći kako niko od pacijenata neće biti ugrožen, te kako je to uređeno zakonom.

“Hitni slučajevi će se liječiti. Može se ići u zatvor zbog nečijeg života”, prokomentirali su ljekari navodeći kako se trebaju poštivati i njihova prava, te ih podržati u traženju da se ona poštuju.

Ljekari traže satnicu od 2,35 KM, smanjenje broja radnih sati, te porast koeficijenata za doktore medicine i stomatologije.

U štrajku učestvuje devet kantona, a u četiri će odmah biti obustavljen rad.

Advertisement

Kako je napomenuto u ZDK-a su dobili obećanja da će se ispuniti njihovi zahtjevi, ali nakon dogovora se nije krenulo u ostvarenje zahtjeva i potpisivanje kolektivnih ugovora, tako da su se odlučili na štrajk.

Istaknuto je kako će se situacija zakomplicirati ako ljekari obustave rad, jer će se liste čekanja koje su ionako predugo produžiti.

Također, navedeno je kako su spustili svoje kriterije, ali dalje ne mogu inače je jedini naredni korak odlazak.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal