Poveži se putem

Sport

Mia Matijević i Sanjin Šabanović na Olimpijadi za mlađe uzrasne kategorije „Olimpijske nade“ u Češkoj

Objavljeno

-

Mia Matijević, članica Kajak kluba „550 Žepče“ i Sanjin Šabanović, član Kajak-kanu kluba „Maglaj“, kao članovi bh reprezentacije učestvuju na Olimpijadi za mlađe uzrasne kategorije „Olimpijske nade“ koja se održava od 14. do 18.septembra ove godine u Račicama u Republici Češkoj.

Mia Matijević u kategoriji mlađi juniorki veslaće u K1 na 200, 500 i 1.000 metara, dok će Sanjin Šabanović u juniorskoj konkurenciji u Račicama nastupiti u K1 na 200 i 500 metara. Mia Matijević i Sanjin Šabanović, bili su izuzetno uspješni na posljednjem Državnom prvenstvu u Jajcu. Mia je četverostruka državna prvakinja i četverostruka viceprvakinja, a Sanjin je dvostruki državni prvak i četverostruki viceprvak.

„Nakon prošlogodišnjeg učešća na istom takmičenju u Mađarskoj, ove godine nadam se prolasku u polufinale“, rekla nam je Mia pred odlazak.

Sanjinu Šabanoviću ovo je prvo učešće na jednom velikom međunarodnom takmičenju.

„Ima uzbuđenja i treme, a nadam se barem polufinalu. Vidio sam da će konkurencija biti žestoka“, dodao je Sanjin. Ivan Šupuković, trener reprezentacije i njegov pomoćnik Toni Matijević puno nade polažu u Miu i Sanjina.

Advertisement

„Nama je uspjeh sam poziv da budemo čalnovi reprezentacije i odemo na takmičenje ‘Olimpijskih nada’ u Češku. Znam da će Mia i Sanjin dati sve od sebe pa se nadamo barem plasmanu u polufinala“, kazao je Ivan Šupuković, trener reprezentacije.

Problem ponovno bio prikupiti dovoljno sredstava za odlazak u Češku

Nažalost, Mijin i Sanjinov odlazak u Češku bio je upitan zbog nedostatka sredstava. Klubovi su poslali prijave, kotizacije i rezervacije plaćene su posuđenim novcem, a odustajanje od samog takmičenja nije bilo opcija jer bi podrazumjevalo oštre sankcije Međunarodne kajakaške federacije prema matičnim klubovima ali i Savezu.

„U ‘malim sportovima’, koji i nisu toliko atraktivni, uvijek je problem sakupiti novac za takmičenje. Mia i Sanjin u Češku putuju zahvaljujući dobrim ljudima iz Žepča i Maglaja, resornom kantonalnom Ministarstvu i sponzorima“, rekao nam je pred odlazak Mirko Matijević, vođa ekipe.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal