Poveži se putem

ZDK

Ministar Marić u posjeti ovčarima i graditeljima puta u Željeznom Polju

Objavljeno

-

U vrijeme kada vlasnici ovaca svoja stada vraćaju iz ravničarskih predjela u planine, Vinko Marić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivede u Vladi Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), “iznenadio” ih je dolaskom na preko 1000 metara nadmorske visine, kako bi razgovarao sa korisnicima kantonalnih poticaja iz ove oblasti.

  • Ovce će ovdje da budu do početka zime, a srećom potražnja za našim sirevima se ne smanjuje. Čak se sve više traže naši proizvodi. Očekujemo redovne poticaje i dobre klimatske uslove – objašnjava Nijaz Mujić, jedan od vlasnika stada ovaca u Željeznom Polju kod Žepča.

Ministar Marić im je prenio poruku da će Vlada ZDK podržati razvoj stočarstva u najvećoj mogućoj mjeri i da poticajne mjere mogu samo da rastu.

  • Sreća je da imamo ovakve proizvođače hrane, često ne shvatajući da žive teškim, polunomadskim životom. Sirevi iz čabra, mogli bi da se služe u najelitnijim restoranima jer je to delikates koji je nastao na zdravom, planinskom području – kaže ministar Marić.

Posjetu planinskom području Javora, Palašnice i Mahnjače, iskoristio je i za razgovor sa mještanima koji su odlučili da izgrade betonski put od sela Jastrebac do vrhova Mahnjače.

  • Samoinicijativno su odlučili da se organizuju i izgrade put koji će ima olakšati prilaz njivama čime otvaraju šansu za razvoj planinskog turizma u ovom kraju – zaključio je ministar Marić.

Press služba ZDK

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal