Poveži se putem

ZDK

Ministar Šimunović potpisao ugovore o finansiranju šest projekata podrške održivom povratku

Objavljeno

-

Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona Antonio Šimunović potpisao je s predstavnicima četiri grada i općine te dvije mjesne zajednice ugovore o finansiranju projekata s ciljem podrške održivom povratku, ukupne vrijednosti 230.000 KM.

Sredstva su putem javnog poziva odobrena za projekte “Rekonstrukcija puta za naselje Donja Vijaka” u općini Vareš (50.000 KM), “Izgradnja i rekonstrukcija lokalnog puta Tujnica-Čusto Brdo-Galovac” (25.000 KM) i “Izgradnja javne rasvjete na području Strupine-MZ Radojičići” u općini Maglaj (35.000 KM), “Izgradnja javne rasvjete u MZ Kruševo” u općini Olovo (45.000 KM), “Sanacija i asfaltiranje lokalnog puta Čifluk-Gornja Bioča” u gradu Visoko (23.391,50 KM) te “Nabavka i ugradnja betona za sanaciju puta u naselju Brijeg-MZ Kovači” u gradu Zavidovići (25.000 KM).

Ministar Šimunović je naglasio da je potpisivanjem ovih ugovora završena realizacija programa utroška sredstava za podršku povratku za 2023. godinu te da će ministarstvo nastojati da u 2024. godini osigura veća sredstva za ovu namjenu.

– Omogućili smo da se na javni poziv mogu prijaviti i mjesne zajednice, kako bi povratnička populacija lakše došla do sredstava za infrastrukturne projekte. Povratničke sredine su najčešće ruralne, bez osnovne infrastrukture, asfalta i rasvjete, tako da je naše opredjeljenje da pomognemo gdje god je moguće, kako bismo poboljšali uslove za život povratnika – rekao je ministar Šimunović.

Press služba ZDK

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal