Poveži se putem

ZDK

Ministarstvo za poljoprivredu osiguralo 350. 000 KM za podršku u proljetnoj sjetvi u ZDK

Objavljeno

-

||||

Kako bi ublažila negativne trendove koji su nastupili kao posljedica poremećaja na svjetskom tržištu, Vlada Zeničko-dobojskog kantona je podržala prijedlog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koje je odlučilo da odobri sredstva kao vid interventne i vanredne pomoći poljoprivrednim proizvođačima u realizaciji proljetne sjetve u iznosu od 350.000,00 KM.

Navedena sredstva su namijenjena registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koja se u kontinuitetu bave biljnom proizvodnjom, a koja će ažurirati podatke u registru gazdinstava u tekućoj godini.

Pored toga planirana su i redovna sredstva za podršku poljoprivrednim proizvodnjama. Resorni ministar Mirsad Hadžić izrazio je spremnost da ovo ministarstvo osigura sredstva za oko 1.100 Ha obradivih površina za poljoprivredne proizvođače koji su ostvarili podršku na kantonalnom i federalnom nivou ili ukupno oko 400 poljoprivrednih proizvođača.

Naglasio je da će poljoprivredni proizvođači koji su ostvarili podršku za biljnu proizvodnju na federalnom i kantonalnom nivou, imati pravo i na gorivo iz robnih rezervi u količini od 50 litara po hektaru.

-Ovom mjerom i mjerom dodjele goriva iz robnih rezervi naši poljoprivrednici će biti podržani u prosječnom iznosu od 500,00 KM/Ha, odnosno 50 KM/dunumu. Napominjem da ćemo biti podržani svi oni koji su ostvarili podršku na kantonalnom i federalnom nivou i koji ažuriraju podatke u registru gazdinstva u tekućoj godini – rekao je ministar Hadžić.

Advertisement

Naglasio je da sredstva ovog ministarstva ne isključuju mogućnost pomoći od strane višeg nivoa i lokalnih zajednica u realizaciji proljetne sjetve, ističući da se ovo ministarstvo stavlja na raspolaganje i pomoć pri realizaciji i mjera pomoći proljetnoj sjetvi sa viših nivoa, te da je u tom slučaju spremno opredijeliti i dodatna sredstva.

-Pomoć će biti realizovana uplatom novčanih sredstava na račune poljoprivrednih proizvođača navedenih u registru poljoprivrednih gazdinstava, a prema spiskovima koji su usaglašeni i ažurirani sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kao i sa lokalnom zajednicom tj. općinama i gradovima, a po usvajanju Programa utroška sredstava budžeta ZDK-a za poticaje u poljoprivredi za 2022. godinu koji će se naći na jednoj od narednih sjednica Vlade – rekao je Hadžić.

On je izrazio nadu i uputio poziv svim nivoima vlasti da, zbog ozbiljnosti situacije na tržištu, što prije osiguraju neophodna sredstva, koja će biti od velike pomoći poljoprivrednicima u ovom kantonu.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal