Poveži se putem

Žepče

Mještani Željeznog Polja 24-satnom dežurom čuvaju šumu od prekomjerne sječe

Objavljeno

-

Mještani Željeznog Polja kod Žepča već tri dana 24 sata dnevno dežuraju na putu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog nekontrolisane sječe šume, ali i spriječili dalju sječu u području vodosnabdijevanja.

Dnevno ih se na veoma niskim temperaturama i snijegu promijeni i po nekoliko stotina, ali ne odustaju od 24-satne dežure i čuvanja šume s obzirom na to da su prije pet godina, kada su imali velika klizišta i sami uvidjeli njenu vrijednost.

Na blokadu dalje sječe su se odlučili kada su vidjeli da se ne poštuju procedure i pravila te da firme koje vrše odvoz trupaca sijeku više nego je dozvoljeno.

“Planina i šuma su rezervoar vode za ovih 5.000 stanovnika. Klizišta su poremetila ovo područje i nova sječa će stvoriti samo još veće probleme. Nedostatkom šume imat ćemo nova klizišta, vode već imamo manje, a svaka kiša stvara bujične potoke jer nema šume. Zadnjih godina su dosta isjekli i sada se borimo da prestanu”, kazao je mještanin Suvad Hadžić.

Dodao je da već tri dana protestuju i da ne znaju šta će se dalje dešavati.

“Institucije moraju reagovati da se dugoročno ne radi na ovoj lokaciji. Ovdje žive fini ljudi, dostojanstveni. Nemamo problema, smireni smo i želimo tako ukazati na ovaj problem i zaustaviti sječu. Ako bude nastavljena zloupotreba, ko zna šta će biti”, dodao je Hadžić.

Advertisement

Još uvijek ih niko od nadležnih institucija nije kontaktirao niti posjetio. Međutim, oni ostaju da se bore za šumu i vodu.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal