Poveži se putem

Kolumne

Mr. Elharun Selimović: O ciljevima u životu

Objavljeno

-

Ako želite imati više samopouzdanja, ili imati više prijatelja, ili imati više novca ili općenito biti sretniji, potrebno je sebi postaviti neke konkretne kratkoročne, ali i dugoročne ciljeve. Ako nemaš nikakav cilj, čemu se nadaš? Vrlo lako tako možeš postati lijen i bezvoljan. Ali ako postaviš sebi neki cilj i ostvariš ga, automatski ćeš biti i zadovoljniji sam sobom.

Prvi korak glasi: Postavi si ciljeve.

Prvo ide „kiša ideja“.  Na primjer, „želio bih se zbližiti s određenom osobom“. Ili „želio bih svake sedmice vježbati“. Ili „želio bih smršati“. Ili „želio bih sebi kupiti određenu stvar“…
Uglavnom, zapišemo na papir što više ideja. Nakon toga razmislimo o svojim idejama. Sagledamo koji ciljevi su najinteresantniji, koji nam cilj izgleda najteži, a koji bi nama emocionalno najviše značio i donio važnu psihološku dobrobit.
Nakon toga odredimo redoslijed. Znači poredamo ciljeve onim redoslijedom kojim ih želimo ostvariti. Znači postavite ciljeve, zapišite ih i često ih čitajte. Svakodnevno se podsjećajte zašto ti je svaki cilj važan!

Drugi korak glasi: Napravi vrlo konkretan plan.

Cilj treba zapisati. Zadati sebi rok do kada želiš da ostvariš taj cilj, jer u protivnom to je samo slovo na papiru i ništa više. Pažljivo isplaniraj korake. Unaprijed pokušaj predivjeti moguće poteškoće i nađi rezervni plan kako bi ih mogao riješiti. Ojačaj svoj karakter. Nemoj na prvoj prepreci odustati.
Napiši sebi izjavu: „Ja NN odlučio sam čvrsto da ću dati sve od sebe kako bih ostvario svoj cilj.“ Potpiši izjavu i napiši datum.
Naravno, ipak treba savjetovati određenu fleksibilnost i prilagodljivost, pogotovo kada radimo na ostvarenju konačnog cilja. Ali bitna je inteligentna ustrajnost, jer uporni ipak pobjeđuju. Ukoliko je cilj zahtjevniji, veće je i zadovoljstvo kada ga ostvarimo.
Upotrijebi maštu. Nađi miran kutak za svoj maštoviti trenutak. Zamisli sebe kako si već ostvario svoj cilj. Zamisli samo kako ćeš se dobro osjećati. U mislima pređi svaki pojedini korak. Zamisli kako korak po korak ostvaruješ svoj cilj i kako ćeš se dobro osjećati kada ga konačno ostvariš. Oslobodi pobjedničku snagu u sebi. Odaberi pozitivan mentalni stav: „Ja to mogu!“.  Misli dobro o sebi.

Advertisement

Treći korak: Kreni! Hajde, kreni naprijed u akciju! Sa riječi na djela! Planovi vrijednog sigurno donose korist.

Nađite učitelja, mentora ili trenera koji će vam pomoći da ostvarite svoje Životne želje. Ta pomoć je naročito važna pogotovo u početku, da steknete znanje, savladate vještine i izdržite napore i poraze tokom svog putovanja ka uspjehu.

Družite se s ljudima koji imaju iste ciljeve. Napravite svoju zbirku inspirativnih priča ili izrežite iz novina članke koji govore o osobama koje su uspjele. Tako na primjer u svom članku „U potrazi za savršenstvom“ košarkaška zvijezda Michael Jordan piše: „Želim biti najbolja osoba i igrač kakav mogu postati, ali svemu prilazim korak po korak. Tačno znam kamo želim poći i usredsređujem se na to da onamo stignem. Kad dosegnem tu razinu, stičem malo više samopouzdanja. Svaki uspjeh vodi do sljedećega. Moj je stav ‘pokaži mi, pomozi mi, usmjeri me'…“

Većinu pojedinca motivira uspjeh. Razlomite izazov u sitnije korake. I za svaki uspjeh se nagradite. Puno manjih uspjeha daje vjetar u leđa – da vi to možete, da ste uspješni. Recite sebi: „Vidi me, ma bravo Ja! Super!“
Budite zahvalni, a nikako oholi!

Svaka zahvala pripada dragom Bogu, što me nadario, što me nadahnuo, što mi je dao zdravlje i sposobnost. Hvala divnim ljudima koji me podržavaju. Ko nije zahvalan ljudima, nije ni Bogu.

A opet, opet pojedinci uspijevaju – baš iz inata?! Inat ih motivira. Znate onu uzrečicu: „E sad ćeš vidjeti!“  

„Ukoliko ne dobijte ono što želite, to je siguran znak da to zapravo niste doista željeli.“ (Rudyard Kipling)

Advertisement

A ako ste uspjeli, sve ove informacije i iskustva iskoristite za postavljanje budućih ciljeva. Ako ste negdje griješili, pa i to vam je neka povratna informacija.

Imate prava na svoje snove! Hrabro i znano, naprijed!

Lijep pozdrav, mr. Selimović Elharun
klinički psiholog

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal