Poveži se putem

Religija

Muftija zenički uručio dekret novom glavnom imamu MIZ Žepče

Objavljeno

-

U četvrtak 14. septembra 2017. godine muftija zenički  doc. dr. Ejub ef. Dautović zvanično je posjetio Medžlis Islamske zajednice Žepče. Tom prilikom muftija je prisustvovao sjednici Izvršnog odbora ovog medžlisa koja je organizirana povodom stupanja na dužnost novog glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Žepče Džafer ef. Gračića, dosadašnjeg glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Teslić, te odlaska u penziju dosadašnjeg glavnog imama MIZ Žepče Izet ef. Efendića.

Sjednicom Izvršnog odbora predsjedavao je predsjednik gosp. Armin Beća.

Muftija zenički zahvalio se Izet ef. Efendiću na dosadašnjoj saradnji, naglasivši veliki doprinos Izet ef. u uspjesima koje je Medžlis Islamske zajednice Žepče postigao u proteklom periodu, posebno u segmentu izgradnje infrastrukture ovoga Medžlisa, a Džafer ef. Gračiću muftija je čestitao na postavljenju za glavnog imama MIZ Žepče i poželio mu uspješan rad.

Iz biografije Džafer ef. Gračića:

Džafer ef. Gračić rođen je 1. jula 1966 godine u Starini, općina Zenica. Osnovnu školu završio je 1980./81. u Nemili, a Gazi Husrev-begovu medresu 1984./ 85. godine u Sarajevu. Iste godine se upisuje na tadašnji Islamski teološki fakultet čije studije, uz jednogodišnje služenje vojnog roka, okončava 21. oktobra 1991. godine odbranom diplomskog rada pod naslovom Vakufi u Zenici. Akademske 2009./2010 g. upisuje se na postdiplomski studij na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Od 1. 02.1992. do 15. 01 1996. g. bio je imam, muallim, hatib, daija u Češkoj Republici. Ponovno je organizirao rad Islamske zajednice u Češkoj Republici, koji je bio zamrznut od završetka Drugog svjetskog rata. Dao je veliki doprinos na humanitarnom, kulturnom, obrazovnom, informativnom i političkom planu. Radio je na zbrinjavanju izbjeglih iz Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici. U više navrata organizirao je pomoć za Bosnu i Hercegovinu.

Advertisement

Od 18.01. 1996. do 01. 7. 2011. godine radi na poslovima imama, hatiba i muallima u džematu u Tuttlingenu, Njemačka. Organizuje tribine, predavanja, i razne kulturne manifestacije u okviru džemata. Proširuje džemat na dvadesetak gradova južnog Badena i otvara nove punktove. Često puta je u ulozi referenta na redovnim seminarima imama, koji se organiziraju u Njemačkoj. Učesnik je nekoliko simpozija i okruglih stolova u okviru interreligijskog dijaloga i integracijskih procesa u Njemackoj. Školske 2004./2005. godine je predavao vjeronauku u njemačkoj školi u okviru pilot projekta. Godine 2011. izabran za generalnog sekretara Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. 01. jula 2011. godine postavljen za glavnog imama MIZ Teslić gdje je i danas. Na izborima 2014. godine izabran za člana sabora Islamske zajednice Bosne i Hercegovine. Služi se arapskim, njemačkim, českim i engleskim jezikom.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal