Poveži se putem

Žepče

Najavljujemo: Moja priča – Izaberimo mir zajedno – Četvratk u 12,00 sati

Objavljeno

-

Kada oprostiš, nećeš promijeniti prošlost, ali ćeš promijeniti budućnost – poruka je javnih govorenja pod nazivom Moja priča – Izaberimo mir zajedno. Takvo javno govorenje će se održati u kino-sali Doma kulture Žepče 05.maja/svibnja s početkom u 12:00 sati.

“Moja priča: Izaberimo mir zajedno” je razgovor o sukobima 1992. – 1995. u BiH iz drugog ugla i sa drugačijom perspektivom. Članovi/ce udruženja/udruga logoraša, nestalih i nasilno odvedenih, poginulih, te oboljeli od PTSP-a (direktne žrtve rata), neovisno o etničkoj i religijskoj pripadnosti, javno govore o svojim osobnim iskustvima doživljenim u ratu i razgovaraju sa učesnicima/ama o svojim nekadašnjim i današnjim pogledima na rat, mir i život.

Moja priča: Izaberimo mir zajedno aktivnost je u okviru četverodišnjeg projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji ima cilj izgraditi pomirenje i povjerenje među građanima svih etničkih grupa u BiH, što se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane. Projekat PRO-Budućnost aktivno djeluje u 30 općina/opština/gradova širom Bosne i Hercegovine.

U cilju poticanja šire kulture pomirenja, na javnim govorenjima govore osobe koje su uspješno završile treninge komunikacije, traume i opraštanja da kroz javne govore, simbolično nazvane Moja priča: Izaberimo mir zajedno, govore o svojim iskustvima i vrijednosti pomirenja. Moja priča: Izaberimo mir zajedno je aktivnost koja se predstavlja širom Bosne i Hercegovine i upućena je različitoj publici. Osobno iskustvo traume, ali i prevazilaženja traume i put ka pomirenju priča je koju svi trebamo čuti, tako da je vrijednost održavanja javnih govorenja izuzetno značajna, želeći da poruke ovih javnih govorenja budu poticajne za slušatelje, radi promicanja pomirenja i oprosta u njihovim zajednicama.    

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal