Poveži se putem

Žepče

Nastavak priče: Porodičnu kuću pretvorio u kameni zamak pun starina

Objavljeno

-

Mladen Cvitanović iz Donje Golubinje kod Žepča, bosanski milioner s norveškim pasošem, o svom vojnom iskustvu ne želi govoriti. Avanture i vojne pustolovine tokom angažmana u Južnoj Americi smatra prošlošću i sada radi kao ronilac spasilačkog tima jedne naftne platforme u Sjevernom moru.

Stari izgled

Posljednjih godina sve češće je sa suprugom, Norvežankom Anom Marijom, u rodnom mjestu, na imanju s kojeg je u bijeli svijet otišao prije 45 godina i na koje se vraća u velikom stilu.

– Obnovio sam kuću i zadržao njen stari izgled. Ovdje nema imitacije i plastike. Sve je drvo i kamen. Samo u zidove potrošeno je toliko kamena da sam mogao napraviti 42 kuće – priča Cvitanović.

Iza zidina njegovog zamka krije se pravi muzej starina, koje je kao dječak upamtio. Tako je, između ostalog, u kupatilu zadržao staru drvenu bačvu, u kojoj su se nekada davno kupali njegovi ukućani.
U njegovom voznom parku su 32 registrirana oldtajmera, od kojih su neki jedinstveni primjerci u svijetu. U Srbiji je kupio avion “Galeb G4” koji će biti isporučen nakon okončanja carinskih formalnosti, a odmah kraj njegove kuće je i stara lokomotiva parnjača koja je prava atrakcija u Golubinji. Kupio je u Zenici, od kompanije “Mittal”.

Stara lokomotiva kraj Mladenove kuće: Atrakcija za prolaznike

Centar svijeta

Advertisement

– Namjeravam otvoriti jedinstvenu tržnicu u BiH na kojoj će biti prodavana samo zdrava hrana. To će biti prilika da ljudi iz mog sela nešto zarade. Iako sam davno otišao iz Golubinje, ona nikada nije otišla iz mene. To je moj centar svijeta – kazuje Cvitanović.
Otvorit će restoran

Cvitanović planira ispod zidina zamka koji je izgradio otvoriti i restoran koji će se zvati “Golubinja”. Ne shvata zbog čega se u Bosni i Hercegovini mora dobro namučiti da bi pronašao mjesto gdje može popiti pravu bosansku kafu ili probati domaće specijalitete koje više cijene stranci od nas samih.
Dolazi i rodbina norveške kraljevske porodice

– Često ugostim i po 150 Norvežana koji su oduševljeni Bosnom. Ovdje dolaze i rodbina norveške kraljevske porodice, novinari i drugi ugledni Norvežani. Trudim se da očuvam tradiciju i uspomene – kaže Mladen Cvitanović.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal