Poveži se putem

Nauka

Naučnici stvorili “nevidljivi plašt”

Objavljeno

-

Naučnici sa Univerziteta Cornell stvorli su “nevidljivi plašt” koji stvara iluziju vremenskog jaza. Plašt iz filma o čarobnjaku Harryju Potteru može učiniti nevidljivim bilo koji objekt, ali novostvoreni plašt sakriva događaje, prenosi Washington Post.

Zamislite da ste u kontrolnoj sobi nekog muzeja. Lopov ulazi, skida vrijednu sliku i odlazi, a vi, ne samo da niste vidjeli lopova, nego niste vidjeli cijeli događaj. Ovakav i slični događaji su naravno predugi da se sakriju. Ono što su naučnici omogućili jeste nestanak događaja za 40-milijarditi dio sekunde.

Naučnici su kreirali sočiva, ne samo za svjetlost, nego i za vrijeme. Njihov metod je da podijele svjetlost, a zatim jedan dio svjetlosti ubrzaju, a drugi uspore. Taj metod stvara jaz i upravo u tom jazu događaj biva izbrisan.

Grupa fizičara uspjela je manipulisati svjetlosnim snopovima i stvoriti taj mikromilimetarski prekid. Događaji koji su se desili u tom kratkom vremenskom periodu, ostali su neprimijećeni, a ljudskom oku je neprimjetna i ta vremenska rupa.

Još jedan način da razumijemo šta su naučnici uradili jeste da zamislimo kako su izbrisali jedan izuzetno mali dio sekunde iz historije, kao da se nikada nije ni desio. Kao da gledate film iz kojeg je izbrisana neka scena, a vi ne primjećujete da je ona nestala.

Advertisement

Sve ovo se dešava prevelikom brzinom da bi ljudsko oko vidjelo razlike. Ovo je prvi put da su naučnici uspješno izbrisali neki događaj iz historije. Teoretičar koji je prvi pisao o takvoj mogućnosti je Martin McCall.

Sa-X

Nastavi čitati
Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal