Poveži se putem

Nauka

Uspjeh žepačkog znanstvenika na polju istraživanja materijala

Objavljeno

-

Svjetski poznati znanstveni časopis Universal Journal of Materials Science krajem proteklog mjeseca objavio je rad pod nazivom Mechanism and Morphology of Formation of Micropores in the Structure of DC Cast AlMgSi Alloy, koji je rezultat dugogodišnjeg istraživanja na području aluminijevih legura, našeg sugrađana, znanstvenika dr.sc Ivice Buljete.

Kod ovih materijala nakon lijevanja vrlo je česta pojava nastanka mikropukotina u metalu koji se još uvijek nalazi u vrućem stanju.  Znanstveni rad je ostvaren u saradnji sa prof.dr.sc. Anom Beroš sa Metalurško – tehnološkog fakulteta u Zenici i prof. dr.sc. Zdenkom Zovko – Brodarac sa Metalurškog fakulteta u Sisku.

Časopis Universal Journal of Materials Science objavljuje znanstvene radove koji su visokorangirani u znanosti o materijalima, nakon čega prolaze vrlo stroge procedure recenzije. Povod za objavljivanje je bio interes američkih znanstvenika za isti rad pohranjen u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji koji je već prezentiran na 15 th. International Foundrymen Conference održanoj u Opatiji 2016. godine.

Dugogodišnje istraživanje Aluminij – Magnezij – Silicijevih legura koje čine osnovu aluminijske industrije u BiH, rezultiralo je novim otkrićem inicijalnih mjesta nastanka mikropukotina na tzv. trojnim tačkama (Triple Point) u mikro-strukturi materijala.  Dodatno pojašnjenje mehanizama nastanka ovih mikropukotina zahtijeva analizu elektronskim mikroskopom velikog uvećanja čime se zalazi u polje nano tehnologija tj, nano prostora tako da je navedena grupa znanstvenika nastavila ispitivanja u Češkoj. Konačni rezultati ovih istraživanja prema informacijama dr.sc I. Buljete, očekuju se sredinom iduće godine.

Originalan reprint članka možete pogledati i preuzeti na sljedećim linkovima:

http://www.hrpub.org/journals/article_info.php?aid=6608

Advertisement

http://www.hrpub.org/download/20171130/UJMS4-16210282.pdf

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal