Poveži se putem

Nauka

Sutra od 8,41 sati pomračenje Sunca

Objavljeno

-

Veći dio Evrope moći će uživati u izuzetno rijetkom astronomskom fenomenu, ali samo stanovnici krajnjeg sjevera kontinenta moći će posmatrati stopostotno pomračenje. Sjever Britanije, Farska Ostrva i skandinavske zemlje pripremaju se za izuzetno zanimljiv spektakl.

Naime, nedugo nakon izlaska Sunce će biti u potpunosti sakriveno Mjesečevim diskom, tako da će sjever kontinenta sutra doživjeti “dva jutra“. Kontakt diskova očekuje se u 8:41 po našem vremenu, a u Bosni i Hercegovini pomračenje će se moći posmatrati nekih 50-ak minuta poslije.

Astronomsko društvo Orion iz Sarajeva će povodom ovog posebnog događaja organizovati javno posmatranje pomračenja od 9 sati. Posmatranje će se održati u Skejt Parku u Kranjčevićevoj ulici, a trajat će do 12 sati.

“Prvi kontakt mjesečevog diska sa Suncem će biti u 9:35 sati. Maksimalno će biti zaklonjeno 50 posto Sunca i to u 10:43. Završetak pomračenja je u 11:54“, rečeno je iz Oriona.

Interesantno je da će za vrijeme ovog pomračenja Mjesec biti u perigeju, tj. najbliži Zemlji.

Građanima se ne preporučuje direktno posmatranje ove pojave jer može doći do značajnog oštećenja vida. Za posmatranje je potrebna zaštita kao što su naočale za varenje (broj 14), aluminizovani majlar, posebne naočale (ne sunčane) i teleskopi sa posebnim filterima.

Advertisement

Naredno veće pomračenje Sunca iz BiH će biti vidljivo 2027. godine, a u posljednjih 500 godina sa naših prostora moglo se posmatrati blizu 150 parcijalnih i potpunih pomračenja.

(klix)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal