Poveži se putem

Žepče

Udruženje „Proizvođači mlijeka“ Željezno Polje: Najveća pogodnost je siguran otkup mlijeka

Objavljeno

-

Udruženje poljoprivrednika „Proizvođači mlijeka“ Željezno Polje iz Žepča osnovano je 2010. godine. Osnovna djelatnost je proizvodnja mlijeka, a otkup vrše Zenička industrija mlijeka ZIM i „Saraj milk“ iz Maglaja. Udruženje je imalo blizu 100 članova, a danas 35. Jedan od razloga je ekspanzija malinarstva, koja je osigurala bolju i lakšu zaradu.

– “Ostali su pretežno manji farmeri, koji se teže izboriti sa svim uvjetima koje nameće EU regulativa. Novi uvjeti otkupa podrazumijevaju klasiranje mlijeka, prema nivou proteina i masnoća, što utječe na cijenu” – kaže Samir Krehmić, predsjednik Udruženja.

I sam se, kaže, već desetak godina bavi uzgojem junadi i muznih krava.

– “Pogodnosti koje imamo su prije svega siguran otkup kompletne proizvodnje, a poteškoće su što se nalazimo u brdsko-planinskom predjelu i teže se proizvodi hrana neophodna za ishranu goveda” – kaže Krehmić.

Dodaje da su trenutno najveća ulaganja u adaptacije stajskih prostora, s obzirom na to da je higijena jedan od uvjeta za izvoz mlijeka. Kada su u pitanju poticaji, proizvođači ih imaju samo od federalnog ministarstva i iznose 0,28 KM po litru, a Općina Žepče 50 KM po grlu što je, kažu u Udruženju, simboličan iznos.

Advertisement

– “U 2014. godini, u saradnji sa zeničkom mljekarom, imali smo grant od UNDP-a koji je pomogao naše kooperante i Udruženje nakon velikih poplava. Osigurana je stočna hrana, opremljene tri laktofrizne stanice, uređeno nekoliko stajskih objekata i nešto mehanizacije. To je bila pomoć zahvaljujući kojoj je bukvalno opstala proizvodnja mlijeka na ovim prostorima” – priča Krehmić.

Sedin Delić, član Udruženja i uzoran proizvođač, ima 9 muznih grla. Zadovoljan je poslom od kojeg živi njegova porodica. Posjeduje mašine, što mu olakšava rad, a uspjehom smatra i registriranje obrta.

(Avaz)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal