Poveži se putem

Zavidovići

Odluka za Krivaju u korist Ortačke grupe, radnici i građani ogorčeni, danas zbor

Objavljeno

-

Samra Spahić Drino, sudija Općinskog suda u Zenici odbila je tužbeni zahtjev bivših radnika Krivaje-Mobel da se raskine ugovor s ortačkom grupom. Bivši radnici Krivaje-Mobel iz Zavidovića koji su od januara prijavljeni u Zavodu za zapošljavanje traže da se raskine ugovor s ortačkom grupom kako bi došao neki potencijalni investitor koji bi im omogućio povratak na posao. Ali, prema presudi to se neće desiti.

Naime, Ortačka grupa koja nije ni zadržala minimalno 800 radnika po ugovoru niti je isplatila i jednu od rata kredita, može raspolagati imovinom, a da više nema nikakvih obaveza prema radnicima.

– Po ovoj presudi imovina ostaje u vlasništvu Ortačke grupe koji su u biti osnivači firme Krivaja-Mobel, a koji s druge strane po Zakonu o privrednim društvima ne odgovaraju za obaveze Krivaje-Mobel. Faktički, imovina, ako ovakva presuda postane pravosnažna, biće njihovo privatno vlasništvo. Imaju puno pravo raspolaganja, a nemaju nikakve obaveze prema bilo kome, kaže advokat Samir Karahasanović.

On je objasnio da će se žaliti na odluku. Dodao je da su zasnivali tužbeni zahtjev na ništavosti ugovora na reprogramu o preuzimanju kreditnih obaveza jer tim ugovorom smatra se da Ortačka grupa isplatili kompletnu kupoprodajnu cijenu. Ali obzirom da nisu ispoštovani elementi i obaveze preuzeti iz tog ugovora, a to su, veli, isplata kreditnih obaveza i plaćanje i zadržavanje 800 uposlenih, smatra da ovakva presuda ne može ostati na snazi.

Karahasanović je ustvrdio da je presuda poražavajuća i za radnike i za Zavidoviće, da je ugovor o kupoprodaji sklopljen da bi se pokrenula proizvodnja i radnici radili, a ne da bi neko dobio imovinu po svim beneficijama i bio oslobođen svih obaveza.

Dojučerašnji uposlenici Krivaje kao i građani Zavidovića su iskazali svoje nezadovoljstvo donesenom odlukom, a radnici Krivaje se danas, u petak, održali su zbor.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal