Poveži se putem

ZDK

Olujno nevrijeme nanijelo velike štete u ZDK

Objavljeno

-

Jak vjetar tokom noći ponedjeljak na utorak zahvatio je područje općine Tešanj i prouzrokovao značajne materijalne štete na stambenim i drugim objektima i elektro vodovima. Usljed udara vjetra evidentirano je rušenje minareta na Ferhat-begovoj džamiji poznatoj I kao Čaršijskoj u Tešnju, inače nacionalnom spomeniku BiH, čije rušenje je prouzrokovalo štetu na poslovnim objektima u neposrednoj blizini.

Prijavljeno je i rušenje krova na stambenom objektu u Jevadžijama i Raduši (Dolac), ali na sreću nije bilo povrijeđenih. Profesionalna vatrogasna jedinica (PVJ) intervenisala je u ponedjeljak ujutro u Raduši gdje je izbio požar na stambenom objektu. Prema podacima Hitne pomoći usljed požara su primljene dvije osobe zbog udisaja dima. Vatrogasci su u Raduši intervenisali i zbog pada elektro stuba na krov jedne kuće.

Evidentirano je više prijava o padu elektro vodova na putne komunikacije, a prema podacima Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, odmah su uklanjani.

Zbog jakih udara vjetra došlo je do kvara na četiri 10 kV dalekovoda, pa su jučer bez električne energije bila područje Orašje Planja, Džemilić Planja, Miljanovaca, Karadaglija, Jablanice, Mekiša i Dobropolja.

Usljed olujnog vjetra na pojedinim školskim objektima u Tešnju i Maglaju je nanesena veća materijalna šteta, čija se vrijednost još procjenjuje. Šteta je nastala na krovovima i inastalacijama škola, zbog čega su rukovodstva škola u komunikaciji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport reagovala reorganizacijom izvođenja današnjeg nastavnog procesa.

U nekim školama je zbog otežanih uvjeta za siguran boravak učenika, obustavljen nastavni proces. Učenici koji su došli na nastavu su zadržani u zatvorenom prostoru i pod stalnim nadzorom nastavnika, saopšteno je iz kantonalnog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport uz objašnjenje da je rukovodstvima škola preporučeno da u saradnji sa nadležnim službama u općinama izvrše procjenu na koji će način prvenstveno zaštititi sigurnost i zdravlje učenika i radnika.

U Maglaju su vatrogasci imali šest intervencija a radi se o uklanjanju stabala koja su pala zbog prirodne nepogode jakog vjetra. U Rosuljama u općini Visoko je usljed jakog vjetra pokidan jedan elektrovod. U mjestu Opšenik u općini Žepče je uklonjeno stablo koje se nagelo na kuću, a tokom noći je bilo više intervencija na uklanjanju palih stabala na putne komunikacije.


U Zavidovićima je jak vjetar pričinio dosta štete na poslovnim, stambenim i pomoćnim objektima, kao i na putnoj infrastrukturi gdje je oboreno više stabala kako na regionalnim tako i na lokalnim putnim pravcima. Takođe jak vjetar uzrokovao je nestanak električne energije u ruralnim, seoskim naseljima, dok je uže gradsko područje redovno snadbjeveno.

U zeničkom naselju Babina rijeka je od posljedica jakog vjetra i urušavanja dijela fasade stradao parkirani automobil VW Tiguan. U ZDK je osim ovoga u Zenici oštećeno još nekoliko automobila na koje je padalo granje.

Advertisement

(Oslobođenje)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal