Poveži se putem

BiH

Dodjeljeno 18 grantova za sektor pčelarstva – Pčelica Medina Žepče dobitnik granta

Objavljeno

-

Vanjskotrgovinska komora BiH, u saradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom organizovala je potpisivanje ugovora o dodjeli 1,6 miliona KM bespovratnih sredstava za 18 pčelarskih udruženja u BiH u okviru Projekta razvoja tržišne poljoprivrede (Farma dva), koga finansiraju USAID i Ambasada Švedske u BiH.

Prema rječima direktora Sektora privrede VTK BiH Ognjenke Lalović, cilj ovog značajnog projekta je povećanje svijesti o potrebi diverzifikacije proizvoda u pojedinim sektorima, pa tako i u sektoru pčelarstva, te je takođe istakla da bi pčelari u BiH trebalo da imaju veću izvoznu paletu pčelinjih proizvoda.

Šef Ekonomskog odjeljenja USAID-a u BiH Endrju Bigel istakao je da je ovaj projekat plod dugogodišnje saradnje USAID-a i Spoljnotrgovinske komore BiH, čiji su ciljevi poboljšanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača u BiH, proširenje poslovanja, povećanje produktivnosti i veći asortiman proizvoda.

Pozivu za prijavu za bespovratna novčana sredstva za poboljšanje konkurentnosti u sektoru pčelarstva, koji je proljetos raspisao USAID, prijavilo se 56 organizacija iz svih dijelova BiH, od kojih je njih 18 njih i dobilo bespovratna novčana sredstva.

Dobitnici grantova su: Košnica Gradiška, Kesten Cazin, Natura Line Trebinje, Krajina med Banja Luka, Pčelica Medina Žepče, Poljoprivredno prehrambeni fakultet Sarajevo, Iva Posušje, BKV Group Bileća, Beemed Tuzla, Vrijesak Živinice, Medovina Rudo, Krajiška pčela Velika Kladuša, Leotar Trebinje, Golub Brčko, Radilica Fojnica, Udruga pčelara Pčela Čapljina, Kadulja Ljubinje i LAG Tomislavgrad.

Advertisement

Projekat Farma dva uložio je 750.000 KM, a aplikanti 850.000 KM. Dodijeljeni grantovi omogućiće korisnicima nabavku punilica za med, mašina za pravljenje košnica, nabavku raznih pčelarskih sredstava, kao i nabavku 2.534 košnice.

Podržani su i projekti u vezi sa organskim pčelarenjem, uvođenjem mladih u proizvodnju, registraciju geografske oznake porijekla meda na međunarodnom tržištu i slično.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal