Poveži se putem

Žepče

Obilježen završetak radova na sanaciji klizišta “Orlovik”

Objavljeno

-

Jučer je obilježen završetak radova na sanaciji klizišta Orlovik u općini Žepče. Prisustvovali su Josip Martić, ministar prostornog uređenja u Vladi FBiH, Mato Zovko načelnik Općine Žepče, Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), mještani i korisnici projekta.

Ministar Martić je izrazio zadovoljstvo uspješno realiziranim još jednim projektom sanacije klizišta izazvanim prirodnom nesrećom 2014. godine. Zahvalio je svima koji su doprinijeli realizaciji ovoga kao I niza drugih projekata, a posebno predstavnicima UNDP-a u BiH.

-„UNDP je do sada na području općine Žepče ukupno uložio 250 000,00 KM samo za projekte i radove na klizištima, te izrazio je zahvalnost  UNDP-u koji od 2014 godine pruža našoj općini pomoć i podršku za mnogobrojne projekte na sanaciji otklanjanja posljedica poplava i klizišta, a također su podržali mnogobrojne infrastrukturne projekte kao što je izgradnja obrazovnih ustanova, vodovoda i drugih projekata.“, naglasio je načelnik Zovko.

Sanacija klizišta realizirana je u okviru Projekta Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) “Smanjenje rizika od katastrofa kroz upravljanje klizištima” čiji je cilj podržati napore na unapređenju okvira za upravljanje rizicima od katastrofa s posebnom fokusom na jačanje i otpornost jedinica lokalnih samouprava koje su najdirektnije pogođene katastrofama i klimatskim rizicima u BiH.

Vlada Federacije BiH je putem Federalnog ministarstva prostornog uređenja u proteklom razdoblju od 2014. do 2017. godine iz Proračuna osigurala oko 4,5 miliona KM, pri čemu je sanirano 30 klizišta na čitavom području FBiH.

Vlada Federacije BiH i Federalno ministarstvo prostornog uređenja potpisali su Sporazum o udruživanju sredstava s Razvojnim programom ujedinjenih nacija(UNDP) za realizaciju projekata sanacije klizišta na teritoriji Federacije BiH kroz projekat „Smanjenje rizika od katastrofa kroz upravljane klizištima“, u iznosu od po milion KM. Za ovu namjenu Ministarstvo je u 2015. godini i 2016. godini iz Proračuna FBiH imalo na raspolaganju 831.027,94 KM za sanaciju odabranih klizišta koja će biti implementirana od strane UNDP BiH, a u okviru nastavka projekta „Upravljanje rizicima od klizišta“ čiji su donatori Vlada Japana i Vlada FBiH, odnosno Federalno ministarstvo prostornog uređenja.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal