Poveži se putem

Žepče

Općina Žepče: Pregled stanja nakon majskih poplava

Objavljeno

-

Danas je, u uredu općinskog načelnika Žepče, održan sastanak stožera CZ, gdje je napravljen presjek stanja na terenu nakon obilnih padalina i izlijevanja lokalnih potoka i rijeka iz svojih korita. Članovi Stožera su protekla dva dana obišli pogođena područja naše općine i podnijeli izvješće općinskom načelniku.

Najveću štetu na privrednim subjektima, obiteljskim kućama, zemljištu i putnoj infrastrukturi napravila je rijeka Liješnica, koja se većim dijelom svojega toka kroz našu Općinu, izlila iz korita. Lug-Brankovići, Ozimica, Goliješnica, Ljubatovići i Čusto Brdo su mjesta koja su najviše pogođena izlijevanjem Liješnice.

Privredni subjekti koji su imali veću materijalnu štetu na spomenutom području su: Budo Export, Klas Pervan, restoran California, caffe bar Enigma i pekara Tomas. Putna infrastruktura je oštećena u Čustom Brdu, Močarcu, Ljubatoviću, Donjem Lugu i Pavina Brdu. Poplavljeno je na desetke obiteljskih kuća i pomoćnih objekata. Povlačenjem rijeke Liješnice u svoje korito pristupilo se saniranju oštećenja na infrastrukturi i promet je normaliziran kroz navedena naseljena mjesta.

Ponovno je došlo do obustavljanja prometa na reginalnoj cesti Žepče-Zavidovići, ulaz u grad, plavljenjem podvožnjaka. Održavanje regionalnih cesta i objekata na njemu, u ovom slučaju podvožnjaka na ulazu u Žepče, je u nadležnosti kantonalne Direkcije cesta. Iako općina Žepče godinama ukazuje na ovaj problem i urgira na hitnost rješavanja, Direkcija nije poduzela odgovarajuće mjere na rješavanju ovoga problema. Općina Žepče je u petak  samoinicijativno poslala vatrogasnu postrojbu da očisti propuste i kanale, a u ponedjeljak su pokušali pumpama ispumpati vodu, ali bezuspješno. Općina Žepče će i dalje inzistirati kod Direkcije cesta za kvalitetnije i što brže rješavanje ovoga velikog problema za stanovnike, ne samo Žepča  nego i regije.

U osnovnoj školi „Žepče“ u dijelu „Male škole“ poplavljen je podrum i vatrogasna postrojba je angažirana na ispumpavanju vode.

Advertisement

Prema informacijama iz Komunalnog poduzeća Žepče stanje s pitkom vodom je pod kontrolom, osim u naselju Preko, gdje je došlo do zamućivanja vode. Drugih oštećenja na vodovodnoj infrastrukturi nije bilo.

Duž regionalne ceste Žepče – Zavidovići također je došlo do izlijevanja lokalnih potoka na kolovozne trake u mjestima Bistrica, Orahovica i Kiseljak. Brzom intervencijom općinskog Stožera koji je angažirao strojeve na regionalnoj cesti, čije održavanje nije u općinskoj nadležnosti, uklonjeni su nanosi šljunka i drugog materijala i put je osposobljen za promet.

U naseljenom mjestu Lovnica došlo je do većeg broja klizišta, gdje je jedna kuća ugrožena. Lokalni, makadamski putevi su oštećeni usljed bujičnih voda, kao i glavna prometnica za Lovnicu na kojoj je došlo do podlokavanja kolnika i odrona zemlje.

Dvorište i prilazni put područne škole „Fra Grga Martić“ u Ponijevu je zatrpan velikom količinom mulja i nanosa s okolnih padina. Angažirani su strojevi da saniraju nastalu štetu, kako bi se osiguralo neometano izvođenje nastave. Putna infrastruktura kroz Ponijevo je pretrpjela manja oštećenja.

U tijeku je saniranje oštećene putne infrastrukture u dijelu Begov Hana, naselje Dubac. Na ovom mjestu je bio prekinut i željeznički promet ali su građevinske jedinice Željeznica FBiH uklonile nanos i željeznički promet je ponovno uspostavljen.

I u drugim naseljenim mjestima općine došlo je do manjih oštećenja putne infrastrukture, koja će se prema utvrđenim prioritetima sanirati.

Prioritet u saniranju ima putna infrastruktura i osposobljavanje neometanog prometa.

Advertisement

Prema trenutnim procjenama najveće štete su na putnoj infrastrukturi, poslovnim subjektima i obiteljskim kućama. Informacija o visinama nastalih šteta znat će se nakon detaljnog obilaska terena.

Mjesna zajednica Begov Han doživjela je najveću tragediju. Šestogodišnji dječak je pao u nabujalu pritoku za kojim i dalje traje potraga. U potragu su uključene spezijalizirane snage svih razina vlasti, kao i članovi GSS Žepče.

(Općina Žepče)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal