Poveži se putem

Kultura

Općoj biblioteci Žepče uručena vrijedna donacija stručne literature

Objavljeno

-

Prvi Salon akademske knjige održava se u Mostaru, od 18. do 22. septembra. Organizator ovog sadržajnog i hvale vrijednog događaja je Federalno ministarstvo nauke i obrazovanja Mostar na čelu sa ministricom Elvirom Dilberović, a u saradnji sa Zajednicom izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine i izdavačkom kućom „University press“ iz Sarajeva.

U gradu na Neretvi, planirano je da se održi 35 pratećih sadržaja kao što su filmske projekcije, izložbe, promocije knjiga te prezentacije naučne produkcije i to sve na pet različitih lokacija.

Primarni cilj Salona jeste promovisati nauku, kulturu čitanja i rad cjelokupne akademske zajednice. Drugog dana upriličeno je svečano uručenje stručne literature JU Općoj biblioteci Žepče.

Predstavnica biblioteke Anesa Džinić-Odobašić, naglasila je da je donacija od velikog značaja za sve korisnike biblioteke. Ujedno to je i potvrda za trud i rad svih uposlenica Biblioteke Žepče da se obezbjedi što adekvatnija literatura za  naučnoistraživačke radove studenata, ali i za cjeloživotno učenje svih zainteresiranih građana.    

Ovom prilikom u koordinaciji sa univerzitetskim bibliotekama, Federalno ministarstvo za obrazovanje i nauku, nagradilo je šest najaktivnijih studenata kada je u pitanju čitanje i korištenje knjževne građe. Nagrađeni su sa univerzitetskih biblioteka u Sarajevu, Mostaru, Bihaću, Zenici i Tuzli. Jasminka Trešnjo, djelatnica Univerzitetske biblioteke „Džemal Bijedić“,  istaknula je zanimljivu činjenicu, a to je da su dobitnici nagrada većinom studenti tehničkih nauka.

Direktor IKD „University press“, Dragan Marković kazao je da je Salon akademske knjige jedinstvena prilika za predstavljanje profesionalnih nakladnika.

Advertisement

(Anesa Džinić-Odobašić)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal