Poveži se putem

Region

Philip Reeker: Amerika podržava davanje statusa kandidata Srbiji

Objavljeno

-

SAD u potpunosti podržavaju davanje statusa kandidata za članstvo u EU Srbiji, rekao je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara zadužen za evropska i evroazijska pitanja Philip Reeker.
Riker je naveo da, iz američke perspektive gledano, poslije samita EU u decembru na kojem Beograd nije dobio željeni status kandidata.

“Srbija ima dobre mogućnosti da dalje radi na sebi. Mi u potpunosti podržavamo status kandidata za Srbiju. Srbija je veoma mnogo napredovala. Europsko vijeće će to uzeti u obzir i u martu ponovo odlučivati o statusu kandidata”, rekao je Philip Reeker u intervjuu za portal euraktiv.de.

On je dodao da je i Crnoj Gori upućen signal da nastavi sa dosadašnjim radom, ali i da je Kosovo dobilo jasnu evropsku perspektivu.

Funkcioner State Departmenta je istakao da za Kosovo sada postoji jasna perspektiva o počinjanju pregovora o viznom režimu, ali i izgledi za unapređenje trgovine i članstvo u Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

Advertisement

“Protekli period je bio veoma intenzivan.Mi se neprestano angažujemo u vezi sa ovim temama i moramo to i dalje da činimo, jer je Zapadni Balkan od ogromne važnosti za Evropu”, istakao je on.

On je cijenio da je u dijalogu Beograda i Prištine pod okriljem EU postignut “dobar napredak koji se nastavlja”.

Philip Reeker kaže da su barikade postale glavni problem na sjeveru Kosova i da SAD žele da se taj problem okonča tako što bi se iskoristio uticaj Beograda za trajno napuštanje barikada.

Advertisement
Nastavi čitati
Advertisement

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal