Poveži se putem

Žepče

Počeo otkup paradajza i paprike proizvedenih u žepačkim plastenicima

Objavljeno

-

Početkom jula 2017.godine otpočeo je otkup paradajza i paprike kod 25 proizvođača, korisnika projekta „Stvaranje uvjeta za zapošljavanje i ekonomsko osnaživanje poljoprivrednih proizvođača kroz intenziviranje plasteničke proizvodnje u općini Žepče”, kojeg na području općine Žepče implementuje Razvojna agencija Žepče.

Otkup proizvoda vrši obrt „EKO-EKO PLAST“ iz Žepča i distribuira za „Konzum“ d.o.o. sa kojim ima potpisan ugovor o otkupu, dok se dio proizvoda prodaje na Gradskoj tržnici, lokalnim supermarketima i direktnom prodajom na kućnom pragu.

U dosadašnjem periodu ubrano je i otkupljeno ukupno 18,5 t povrća od čega 13,5 t paradajza sorte Rally i 5 t paprike sorte Vedrana. Otkupna cijena se kreće od 0,8 KM/kg do 2,0 KM/kg, ovisno o kanalu prodaje, tj. otkupa.

Advertisement

Proizvođači kroz projekat imaju osiguranu stručnu pomoć u proizvodnji od strane eksperta za plasteničku proizvodnju g. Nihada Grcića, kao i Gabrijele Perković, agronoma na terenu koji svakodnevno prati proizvodnju.

Do kraja sezone berbe planirano je da se ubere oko 60 t povrća, a s obzirom na dosadašnji prinos može se očekivati da će te količine biti i veće.

Proizvođači Anto Perković, Mladen Šumić, Marino Marinčić i Zoran Perković su dio svojih proizvoda, paprike i paradajza donirali dječjim vrtićima „Don Ivica Čondrić“ i DV „MUMI“ Žepče, te na taj način pokazali da misle i na najmlađe članove naše zajednice.

Projekat ima za cilj osigurati uslove za održiv ekonomski rast, otvaranje radnih mjesta u poljoprivredi, jačanje i razvoj poljoprivrednog sektora kroz podršku intenziviranju plasteničke proizvodnje u općini Žepče.

Advertisement

Projekat se finansira iz sredstava Catholic Relief Services-CRS (50%), Općine Žepče (25%) i korisnika projekta (25%).

(RAŽ/Zepce.ba)

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal