Poveži se putem

ZDK

Pola miliona KM za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u ZDK

Objavljeno

-

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i ministar za privredu Zlatko Jelić potpisali su sa 21 privrednim subjektom ugovore o podršci za prekvalifikaciju radne snage i nabavku novih mašina. Ukupna vrijednost ugovora je 500.000 KM.

“Ovo je pilot-projekt kojim dio prikupljenih sredstava želimo vratiti u privredu. Na javni poziv pristiglo nam je 28 aplikacija, od kojih su 21 bile validne. Najveći iznos poticaja koji se mogao ostvariti je 35.000 KM. Novac će biti uplaćen do kraja ovog mjeseca”, poručio je ministar Jelić.

Privrednici će za 21 projekt za koji su dobili subvencije, investirati oko 1,8 miliona KM te zaposliti 43 nova radnika. Cilj poticaja, kako je istakao premijer Galijašević, jeste jačanje konkurentnosti preduzeća sa područja ZDK.

“Mala i srednja preduzeća značajno doprinose liderskoj poziciji ZDK u izvozu, zahvaljujući kojoj je ovaj kanton postao kičma razvoja BiH. Stoga poticaje putem javnog poziva dodjeljujemo preduzećima za koja smatramo da mogu podići kvalitet, produktivnost i ako je potrebno prekvalificirati radnu snagu, tako da poticaji u konačnici generiraju nova radna mjesta što je vrlo važno”, kazao je premijer Galijašević.

Iako ima dobre makroekonomske pokazatelje, najveći je izvoznik i ima dobru pokrivenost uvoza izvozom, Zeničko-dobojskom kantonu se ne vraća onoliko koliko učestvuje u generiranju BDP-a.

“Čak 70 posto uposlenih na području ovog kantona uposleno direktno u proizvodnji, ali nam se to što smo se opredijelili za proizvodne djelatnosti ne valorizuje, ne vraća dovoljno od strane države i FBiH. Stoga ćemo se u narednom periodu fokusirati da ispravimo nepravdu koje se nanosi ovom kantonu”, kazao je premijer ZDK.

Advertisement

Press služba ZDK

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal