Poveži se putem

BiH

Poskupljenje struje moglo bi biti različito za velika i mala privredna društva

Objavljeno

-

||||

Poskupljenje električne energije bilo je tema sastanka Udruženja poslodavaca FBiH s predstavnicima Vlade FBiH i Ministarstva energije, rudarstva i industrije, a na sastanku je dogovoreno da će se u narednom periodu pokušati naći najbolje rješenje kako poskupljenje ne bi bilo ogroman udar na privredu.

Kako je kazao ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić, u narednih 7-10 dana bit će održana tematska sjednica Vlade FBiH, na kojoj će biti i predstavnici elektroprivreda i poslodavaca, ali i stručnjaci iz ove oblasti, a na kojoj će glavna tema biti poskupljenje električne energije.

“Tražit ćemo način kako da pomognemo privredi da prevaziđe ovo poskupljenje, razmotrit ćemo sve zakonske propise i predložiti mjere pomoći. Ono što je činjenica jeste da od 10.000 korisnika, deset njih troši 70-80 posto energije i da će ta privredna društva osjetiti najveći udar, što nam govori da trebamo napraviti detaljnu analizu toga kako da tim kompanijama pomognemo, ali i da se ostalima pomogne na neki drugi način. Dakle, moramo voditi računa i o tome da ne ugrozimo postojanje nijedne elektroprivrede, a moramo pomoći i privrednicima, jer elektroprivrede i postoje radi tih privrednika, ako njih nema, nemaju ni one kome prodavati energiju”, kazao je Džindić.

Podsjetio je Džindić kako je zakon jasno definisao način formiranja cijena te kazao kako se mora ili promijeniti zakon ili donijeti uredba kojom će se neka pravila promijeniti, kao što se radi i u drugim zemljama. Međutim, činjenica je, dodao je, da će do poskupljenja morati doći i da se svi moraju prilagoditi promjenama.

“Nije lako doći do finalnog rješenja, ne možemo tek tako preuzeti odgovornost da to uradimo nabrzinu, a da se o tome detaljno ne razgovara i ne naprave se detaljne analize”, kazao je Džindić.

Advertisement

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović kazao je kako je ovo veoma kompleksno pitanje, kako svi imaju svoje argumente, ali postoje i zakonske norme koje se moraju poštovati.

“Privreda očekuje da se taj udar smanji i da se ne dođe do negativnih efekata. Vlada FBiH će morati napraviti presjek i analizu, a za to treba vremena i nije nam problem sačekati 10-15 dana kako bi se to na najbolji mogući način riješilo”, istakao je Smailbegović.

Podsjetio je kako je pojedinim privrednicima već istekao ugovor s Elektroprivredom te kako su morali potpisivati novi kako im ne bi bila isključena struja te istakao kako će i oni biti uključeni u pregovore o formiranju cijene struje.

“Nadam se da ćemo uspjeti doći do optimalnog rješenja. Sve što je u okvirima poskupljenja koje privreda može podnijeti, to je u redu, jer imate kompanija koje će moći izdržati 20-30 posto, a nekima je puno i ako struja poskup za 3-4 posto. Zbog toga vlada dogovara neki diferencirani pristup, da poskupljenje ne bude isto za velike i za male kompanije. Međutim, vidjet ćemo i šta kažu analize i stručnjaci, a nadam se da će rezultat biti prihvatljiv za sve”, poručio je Smailbegović.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal