Poveži se putem

Žepče

Potpisani ugovori sa zaposlenicama na projektu „Pomoć u kući“

Objavljeno

-

||||

Općina Žepče je u novembru ove godine potpisala ugovor sa Federalnim zavodom za zapošljavanje po kojem će se provoditi projekat „Pomoć u kući“. Projekat koji se odnosi na pružanje skrbi i njege starijim osobama.

Provest će se u saradnji sa Centrom za socijalni rad Žepče, trajat će godinu dana, a u decembru 2020. godine počinju planirane aktivnosti.

Krajnji korisnici projekta će biti 30 osoba u koje spadaju osobe s invaliditetom i osobe starije od 60 godina, koje su izložene siromaštvu, koje imaju minimalna ili nikakva primanja, osobe koje se suočavaju sa zdravstvenim i socijalnim problemima, koje su socijalno izolirane i nemaju podršku svojih najbližih, ili su osobe s poteškoćama u psihofizičkom razvoju.

Mjesne zajednice koje su određene kao mjesta za početnih 30 korisnika koji će biti uključeni u projekat su dogovorene sa Centrom za socijalni rad, ovisno o mjestima gdje je veći broj korisnika. Po ovom projektu to su Debelo Brdo, Globarica, Tatarbudžak, Begov Han i Žepče.

Općina Žepče sa Federalnim zavodom za zapošljavanje finansira projekat, od čega Zavod 39.600,00 KM, a Općina Žepče 14.400,00 KM. U realizaciji projekta je uključen Centar za socijalni rad Žepče radi osnivanja „starosnih grupa“ i mreže korisnika s kojima će raditi kroz projekat.

16.12.2020. godine, potpisani su Ugovori sa izvršiteljicama aktivnosti na projektu, odnosno osobama koje će pružati njegu korisnicima. Aktivnosti na projektu počinju 17.12.2020. godine i trajat će do 16.12.2021. godine.

Advertisement

Ciljevi projekta su doprinijeti zdravlju i blagostanju socijalno-osjetljivih osoba i osoba sa onesposobljenjem, olakšavajući svakodnevni život u vlastitim domovima, kao i jačanje sistema njege i pomoći u kući osobama treće životne dobi, zatim zapošljavanje teško zapošljivih osoba i osoba bez radnog iskustva, te podizanje svijesti lokalne zajednice za nove oblike rješenja problema osoba sa invaliditetom i osoba starije životne dobi.

Crveni Križ Općine Žepče u saradnji sa Općinom Žepče također provodi projekat „Njega i pomoć u kući“. Bistrica, Lovnica, Ozimica i Žepče su mjesne zajednice koje su određene kao mjesta za početnih 30 korisnika koji će biti uključeni u projekat. Općina Žepče je u oktobru potvrdila sudjelovanje i sufinansiranje navedenog projekta, te s ciljem aktiviranja novih mjesnih zajednica i proširenja mreže na još 30 korisnika, ušla je u projekat sa Federalnim zavodom za zapošljavanje i Centrom za socijalni rad Žepče.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal