Poveži se putem

Kultura

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine upriličena promocija knjige “Batonove priče”

Objavljeno

-

U povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine, BZK “Preporod” upriličila je u Žepču književnu večer i promociju knjige “Batonove priče” autora Saida Štete. Književna večer i promocija knjige održani su u sali Općinskog vijeća Žepče, a o knjizi su govorili promotori mr.sci.Nihad Čamdžić, mr.sci. Amir Ismić i mr.sci. Fuad Dedić. U ulozi moderatora bila je Nudžejma Ismić, kćerka jednog od junaka knjige.

Kako su kazali promotori, knjiga predstavlja devetnaest priča, devetnaest sudbina i ispisanih života o borbi i nakon borbe bosanskohercegovačkih heroja i invalida posljednjeg rata.
Autor knjige kaže da knjiga nosi poruku ljubavi, jer njeni junaci ne nose mržnju, nego šire i žive ljubav, prenoseći je na druge, prije svega na svoju djecu, pa onda i na širu društvenu zajednicu.

Knjiga čuva svjedočenje i herojstvo junaka rata i nakon rata koji su i pored teške invalidnosti danas uzor i primjer u društvu. Ovo djelo predstavlja mali djelić sjećanja na našu bližu prošlost i pisana je kako bi se sačuvala od zaborava sudbina bosanskohercegovačkih gazija kazao je Šteta.

Advertisement

U muzičkom dijelu nastupile su Ajla Gluhić, flauta,A mina Džinalić, violina i vokal i Nafija Ibrišimović, violina.

U sklopu programa izveden je i “Srebrenički inferno” u izvedbi Amina Džinalić.

Na manifestaciji je upriličeno i proglašenje najboljih literarnih radova nakon završenog konkursa za najbolji literarni rad koji je bio raspisan na nivou srednjih škola Zeničko-dobojskog kantona, a povodom godišnjice smrti književnika Nedžada Ibrišimovića.

Najboljim literarnim radom proglašen je rad učenice maglajske Gimnazije “Edhem Mulabdić” Eldine Kepić. Drugo mjesto pripalo je učenici “Druge gimnazije” Zenica Nedžli Omerdić, dok je treće mjesto osvojila Tesnima Rizvić, učenica JU “Gimnazija Edhem Mulabdić“ Maglaj. Nagrađene su podjelile novčani nagradni fond od 400 KM, a nagrade autorima uručila je Nafija Ibrišimović, kćerka istaknutog bh. književnika,  r. Nedžada Ibrišimovića.

R.Agić

Advertisement

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal