Poveži se putem

Žepče

Pozivamo te na kafu sa Magazinom Buka – Žepče u ponedjeljak 22.06.2015.

Objavljeno

-

Magazin Buka planira tokom juna mjeseca održati javne prezentacije u više gradova u BiH. Kroz predstavljanje svog 15-godišnjeg rada u sferi medija, želimo da ukažemo na mogućnosti novih medija u pružanju podrške građanskim inicijativama i akcijama.  

U situaciji kada je sloboda govora ugrožena, kada se na medije vrši politički i finansijski pritisak, kada je zastrašivanje novinara sve učestalije, kada su mediji podijeljeni po političkoj i etničkoj liniji, kada novinari pribjegavaju autocenzuri, a svega nekolicina medija ostaju profesionalni u izvještavanju o mnogobrojnim problemima, uključujući korupciju, socioekonomske probleme, kršenje ljudskih prava, govor mržnje, ekološke i druge probleme, organizacije koje ukazuju na ove probleme i traže rješenja za njih ne dobijaju dovoljno prostora u medijima ili, još gore, bivaju sistematski diskreditovane.
 
Zbog toga su potrebni novi modeli medijskog djelovanja – djelovanja u interesu javnosti. Takvi mediji su mogući jedino aktivnom saradnjom i dijalogom između medija i publike.

Unazad 15 godina, medijski projekat Buka djeluje upravo na ovaj način, pristupajući temama od javnog interesa kroz aktivan angažman. Kroz printani magazin, televizijsku emisiju i web portal 15 godina obrađujemo najvažnije probleme našeg društva.

Advertisement

Pored objektivnog i istinitog izvještavanje o pitanjima koja se tiču ljudskih prava, slobode govora, političkih i ekonomskih tema, čime se podiže svijest javnosti o problemima, Buka daje medijski prostor nezavisnom mišljenju i alternativnim diskursima, ukazuje na manipulacije, otkriva zloupotrebe vlasti i insistira na transparentnosti i odgovornosti u radu vlasti i javnih institucija.

Jer mi smo politici dali mogućnost da nas zastupa, političari nisu naši gospodari!

Takođe, Buka daje priliku formalnim i neformalnim aktivističkim grupama, ugroženim i marginalizovanim grupama, kao i pojedincima, da govore o problemima koji ih tište i objave svoje inicijative i pozive na djelovanje.

Kroz Buka blog servis, svakog mjeseca stotine blogera i blogerki pokrenu ozbiljne društvene teme i pišu o mnogobrojnim problemima, a nerijetko na taj način pokrenu i njihovo rješavanje.

Advertisement

Bez aktivnog pojedinca nema aktivnog društva, a Lajk nije dovoljan! Zbog toga Buka, pored prednosti novih medija, želi ukazati i na ograničenja internet aktivizma.

Pozivamo Te na druženje uz kafu u junu!  

Dosad smo bili u  Prijedoru , Bihaću , Bosanskom Petrovcu,  Drvaru, planiramo posjetiti Trebinje, Ljubuški, Mostar, Čapljinu, Srebrenicu, Bratunac, Sarajevo,  Zenicu, Tuzlu, Doboj, a u Žepču smo u ponedjeljak 22.06.2015. godine. Ako misliš da bi Žepču ili Tebi lično bilo korisno da se upoznamo, razgovaramo i razmijenimo znanja i iskustva u upotrebi novih medija i društvenih mreža za podršku i učešće u građanskim akcijama, vidimo se na kafi.

Druženje u Žepču, u Gradskoj kafani, je zakazano od 11,00 sati.

Advertisement

Pozivamo predstavnike lokalnih medija (lokalnih novina, radio i TV stanica, internet portala, blogere), lokalne nevladine organizacije i formalne i neformalne aktivističke grupe i sve koji su zainteresovani da nam se jave kako bismo zajedno organizovali druženje u Vašem gradu.

Da pojednostavimo, pozivamo Te da nas pozoveš na kafu!

Nastavi čitati
Advertisement

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal