Poveži se putem

Žepče

Premijer Pivić i ministri posjetili Željezno Polje: U funkciji nova fiskulturna dvorana, uskoro počinje izgradnja ambulante porodične medicine

Objavljeno

-

Delegacija Zeničko-dobojskog kantona koju su predvodili premijer Nezir Pivić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić, a u kojoj su bili i ministri zdravstva Aida Salčinović, finansija Dženana Čišija te obrazovanja Mirza Mušija, posjetila je OŠ “Abdulvehab Ilhamija” u Željeznom Polju kod Žepča, gdje je krajem prošle godine u funkciju puštena fiskulturna dvorana čiju je izgradnju najvećim dijelom finansirala Vlada Zeničko-dobojskog kantona.

Radi se o projektu vrijednom oko 1 milion KM, od čega je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport izdvojilo 800.000 KM, a Općina Žepče osigurala je preostalih 200.000 KM. Izgradnjom dvorane značajno su unaprijeđeni uslovi za odvijanje nastave tjelesnog odgoja za 399 učenika raspoređenih u 27 odjeljenja, ali i svih 4.500 stanovnika MZ Željezno Polje budući da će se dvorana također koristiti za rekreaciju i održavanje društvenih priredbi.

Premijer Nezir Pivić je naglasio posvećenost Vlade ZDK-a izgradnji infrastrukture, a posebno projektima korisnim za mlade i ostanak mladih u državi.

  • Vlada čini sve da osigura što kvalitetnije uslove za život svih građana i da u tom smislu realizuje infrastrukturne projekte u svim gradovima i općinama, vodeći se principima ravnomjernog razvoja. Maksimalno smo na raspolaganju i uvijek spremni da osiguramo sredstva za projekte kao što je fiskulturna dvorana u Željeznom Polju – rekao je premijer Pivić.

Dodao je da će resorno ministarstvo i Vlada nastojati da osiguraju sredstva za izgradnju tribina, fasadu i vanjsko uređenje dvorane, čime bi objekat započet 2020. godine bio potpuno završen.

Također je rekao da ova mjesna zajednica, koja je 2014. godine stradala u razornim poplavama, može računati i na podršku projektu izgradnje Ambulante porodične medicine, predračunske vrijednosti oko 480.000 KM, za koji je Vlada u budžetima za 2023. i 2024. godinu osigurala 400.000 KM, Općina Žepče 70.000 KM, a Dom zdravlja Žepče preostalih 10.000 KM.

Ministrica zdravstva Aida Sačinović rekla je da je projektna dokumentacija završena i da se čeka odobrenje za rušenje starog objekta na čijem mjestu bi tokom ove godine trebala biti izgrađena savremeno opremljena ambulanta koja će ispunjavati potrebe za liječenje mještana Željeznog Polja.

Press služba ZDK

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal