Poveži se putem

Čestitke

Prvi dan Kurban-bajrama u četvrtak 24.09.2015. godine

Objavljeno

-

Dani bajrama za svakog muslimana predstavljaju nešto posebno, nesvakidašnje, i uvijek neko novo iskustvo i doživljaj. Bez obzira, radilo se o ramazanskom ili kurban-bajramu, ti dani su puni dešavanja i događaja.

Bajramski dani su puni i slatkog napora i umora, jer se od ranih jutarnjih sati, cijela porodica, mahala, ulica i čaršija, nalaze na nogama. Kurban-bajram ima jednu dodatnu dimenziju i dodatnu slatku obavezu, a to je upravo KURBAN, prinošenje žrtve uzvišenom Allahu dž.š.

Nakon što se klanja bajram-namaz i završi sa čestitanjima u džamiji, požuri se na mezarja, da se obiđu najmiliji koji su preselili na Ahiret, i onda kućama, gdje čeka vrhunac ovoga bajrama, a to je klanje kurbana-prinošenje žrtve Allahu dž.š. Svaki naš džematlija, koji se odluči da zakolje kurban, trudi se da odabere i kupi što ljepši kurban. Još uvijek su posebna atrakcija ovnovi sa velikim predivnim rogovima, baš onakav kako predaja opisuje Ibrahimov a.s. kurban.

Od trenutka klanja, nastaju nove obaveze za sve članove porodice, za muške velike, to je siječenje i sortiranje kurbanskoga mesa, za hanume pripremanje sofre, a za djecu obaveza da se kurban podijeli komšiluku, onako kako to propis nalaže.

Ipak, za najmlađe, koji učestvuju u podjeli kurbana po komšiluku, to je najslađa obaveza, jer je to i prilika za bajram-banku, kao rezultat čestitanja ovoga velikog blagdana. Po završetku podjele kurbana po komšiluku, tek tada se može malo odahnuti i krenuti u obilazak familije, kako bliže tako i šire, kako bi se i njima uručili kurbani.

Neka nam dragi Allah dž.š. primi ibadete i žrtvu tokom ovih blagdana, i neka nam da života i zdravlja pa da zajedno dočekamo još mnogo bajrama, Amin!

Advertisement

Izet-ef. Efendić, glavni imam Medžlisa IZ Žepče

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal