Poveži se putem

Žepče

Radnici Krivaje danas drzali pod punom blokadom M17 punih 5 sati

Objavljeno

-

ÂÂÂ
 Radnici zavidovicke “Krivaje ” njih oko 1.800 trazeci rjesavanje nagomilanih problema u preduzecu kako to su i najavili ,danas drugog dana protesta, drzali su u blokadi magistralni put M-17 na dionici od Zelece do Brezovog Polja punih pet sati.

Radnici su, kako kaze predsjednik Strajkackog odbora Ferid Balic, odlucni da istraju u svojim zahtjevima cije rjesavanje traze vec punih dva i po mjeseca, a koji se odnose na isplatu placa, nabavku sirovina i utvrdjivanje odgovornosti rukovodstva koje je dovelo preduzece u ovakvu situaciju. Radnici, kako kaze Balic, nece prekinuti sa blokadom puta sve dok se ne postignu dogovori po pitanju radnickih zahtjeva.

Revoltirani cinjenicom da im se i drugog dana protesta niko od nadleznih institucija nije obratio, iako su svo vrijeme sa nestrpljenjem iscekivali dolazak resomog ministra, narednih dana najavili su jos radikalnije mjere. Za razliku od jucer kada je omoguceno odvijanje saobracaja altremativnom dionicom puta, danas je magistralni put M-17 bio u potpunoj blokadi sto je proizvelo visekilometarske kolone vozila.

ÂÂÂ

ÂÂÂ


Anketa medju radnicima “Krivaje”.ÂÂÂ

ÂÂÂ
Suad Zizak radnik “Namjestaja 5”, kaze kako zaradjenu placu nije dobio vec sest mjeseci. Danas nakon 27 godina rada stid ga je sto ga je drzava dovela u ovakvu situciju da na ulici trazi svoja radnicka prava. I on i njegova cetveroclana porodica u situaciji su da danas umjesto tri jedu dva puta.

Ramiza Macak nakon dvadeset godina rada u ” Namjestaju 5” kaze kako ni ona ni njen muz, koji je takodje zaposlen u istom preduzecu, vec 52 dana nisu donijeli kuci niti marke, a cekaju da im se isplati placa za januar mjesec prosle godine. Vec puna dva i po mjeseca trazimo da nam rijese zahtjeve koje smo uputili nadleznim institucijama i niko se nije udostoji da bar pokusa to uciniti, a sada optuzuju nas radnike da smo mi krivci za nastalu situaciju.

Uzeir Muharemovic K.V radnik za jedanaest godina rada u Krivaji dobio je 37.557 KM. Kaze kako je ovo preslo svaku granicu normalnog razuma i da ne vidi brzo rjesavanjenje nastale situcije u preduzecu. Tuzio je preduzece i po sudskoj odluci trebao je prema kolektivnom ugovoru dobiti placu u visini od 816 KM, medjutim danas ceka na 350 KM za februar mjesec protekle godine.

Advertisement
Nastavi čitati
Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal