Poveži se putem

Sport

Video: Rafteri Eko-rafting kluba Žepče na 10. Eko-regati na Vrbasu

Objavljeno

-

Iako im vremenski uvjeti nisu baš išli na ruku, članovi rafting kluba iz Jajca, s rafterima iz osam bosanskohercegovačkih gradova, među kojima su i članovi Eko-rafting kluba Žepče, ipak su održali desetu po redu eko-regatu na Vrbasu.

Ploveći oko dvadesetak kilometara od Torlakovca do Jajca nastojali su podići svijest o zaštiti voda. I kažu, za razliku od početaka, danas je uspjeh vidljiv.

Rafteri iz osam klubova, te kluba domaćina nakon neprospavane noći zbog nevremena, koje im je tokom prošle noći potopilo šatore, a Vrbas doslovce obojilo bojom zemlje, nisu odustali od eko regate. Do Torlakovca su oni i čamci stigli autobusom i kamionom, gdje su obavili posljednje pripreme. Jedanaest čamaca krenulo je ka odredištu i nakon jednoiposatne plovibe mutnom rijekom uslijedio je kratki odmor i prisjećanje na ideju o organiziranju eko-regate i potrebu da se probudi svijest ljudi za očuvanje rijeka.

“Prije je bilo tepiha, garderobe, odjeće, obuće, televizora, namješraja, olupina od auta. Danas je situacija drugačija, nismo naišli ni na jedan krupan otpad”, kaže Azra Barakovac, članica cicibana Rafting kluba Jajce.

Nakon kratkog odmora, jedanaest čamaca krenulo je na put ka Jajcu, kao krajnjem odredištu.

Advertisement

“Ovo je jedinstvena regata, idemo Vrbasom do Plive, do vodopada. Danas je Vrbas malo prljav, ali ćemo se kupati ispod vodopada”, ističe Esad Ferhatbegović, predsjednik Rafting kluba Akcent iz Tuzle.

Svi su jednoglasni u ocjeni da je i pored izuzetno loše vidljivosti, rafting na Vrbasu i danas poseban, ako ni zbog čega drugog onda zbog činjenice da se uz druženje i uživanje na vodi, konačno može mjeriti uspjeh ideje o očuvanju rijeka. A time je i cilj jajačke eko-regate ispunjen.

[iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ffederalna%2Fvideos%2F1799021543446639%2F&show_text=0&width=560” width=”560” height=”315” style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0” allowTransparency=”true” allowFullScreen=”true” ]

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal