Poveži se putem

Žepče

Razvojna agencija organizovala posjet sarajevskom tehnološkom parku i sveučilištu “Burch”

Objavljeno

-

U cilju prijenosa znanja i praksi na učenike koji ove godine završavaju srednjoškolsko obrazovanje i planiraju upisati fakultete, Razvojna agencija Žepče organizirala je posjet sarajevskom tehnološkom parku “HUB 387” i Međunarodnom sveučilištu “Burch” u Sarajevu.

Namjera organizatora bila je da se budući studenti koji se odluče za tehničke fakultete, a posebno za IT sektor, povežu s najboljima iz ove djelatnosti kako bi lakše realizirali svoje buduće ciljeve koji su usmjereni na kreiranje web-platformi, androida i ostalih IT rješenja koja olakšavaju rad ostalim kompanijama i pojedincima u cijelom svijetu.

Također, namjera je bila i to kako bi se upoznali s načinom rada IT stručnjaka i freelancera i upoznali s prednostima i mogućnostima načina rada.

Milica Vujadinović, projekt koordinatorica, predstavila je koncept prijenosa znanja i vještina, modeliran po najuspješnijim američkim edukacijskim platformama.

-“Cilj nam je u najkraćem roku osposobiti osoblje za konstantne izazove koje nameće oblast informacijskih tehnologija te učiniti ih kompetitivnim na tržištu rada”, ističe Vujadinović.

Mlade iz Žepča zanimalo je na koji način funkcionira rad u “HUB 387” i kako se može postati njihov korisnik.

Advertisement

Prema riječima Milice Vujadinović, u “HUB-u 387”, koji je podržan od strane Market Makers programa, rade na stvaranju edukativne platforme koja će kroz intenzivne i praktično orijentirane tečajeve prenositi znanja i vještine neophodne kako bi domaći IT profesionalci uspjeli na globalnom tržištu. Predavači su dokazani stručnjaci iz cijelog svijeta, iz različitih oblasti relevantnih za IT biznis.  Član postaje svako onaj ko radi na kreiranju platformi koje su neophodne za svjetsko tržište.

-“U razgovoru s IT kompanijama u BiH primijetili smo nedostatak specijaliziranog kadra te da je proces treninga i usavršavanja osoblja najčešće prepušten na volju i mogućnosti individualnih kompanija. Zato smo se odlučili na ovaj iskorak, jer želimo domaćim kompanijama olakšati plasman na svjetsko tržište”, kaže Vujadinović.

Tokom posjeta Međunarodnom sveučilištu “Buch” u Sarajevu, učenicima je omogućeno da se upoznaju s procesima nastanka biznisa u okviru prvog studentskog poslovnog inkubatora koji je predstavio Haris Tandira, PR menadžer.

Prilikom obilaska laboratorija i praktikuma koji su napravljeni za svaki od studijskih smjerova, predstavljen je način rada koji je fokusiran na praksu i povezivanje s privatnim sektorom. U okviru studentskog inkubatora svaki pojedinac s dobrom idejom, može dobiti podršku na njenoj realizaciji, a radi se i na animiranju mladih da se odluče na poduzetničke vode.

-“Sveučilište teži uspješnom prilagođavanju potrebama studenata, a ulaganje u suvremenu opremu koja odgovara najvišim standardima moderne nastave pomoć je fakulteta, području istraživanja i razvoja”, naglasio je Tandir.

RAŽ će uspostaviti partnerske odnose s “HUB 387” i sveučilištem “Burch” kako bi omogućili mladim talentima iz Žepča i šire da budu informirani i povezani s najboljim svjetskim kompanijama.

(B.J.)

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal