Poveži se putem

Kultura

Svečano otvorena manifestacija „Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka“

Objavljeno

-

Zikrom derviša tekije Mesudijja – Kaćuni, u Žepču je svečano obilježena mubarek noć lejletu-l-berat.  Predavanje na temu značaja noći berat, noći oprosta grijeha, održao je glavni imam MIZ Žepče Džafer ef. Gračić prof., koji je nakon teološkog aspekta izlaganja, izrecitovao najpoznatiju Ilhamijinu pjesmu, „Čudan zeman nastade“, zbog koje mu je u konačnici i oduzet život. Proučen je i kelime i tevhid pred duše žepačkih šehida i rhm. Abdulvehaba Ilhamije Žepčevija.

Svečanost koja je bila upriličena u Prečkoj džamiji, značila je otvaranje manifestacije „Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka“, koju tradicionalno organizuje BZK „Preporod“ Žepče. Ove godine saradnja je proširena i na MIZ Žepče, tako da će dani šejha obilovati kulturnim i vjerskim događajima.

Noć “berat” jedna je od 4 mubarek (odabrane noći) koja je vjesnik nadolazećeg mjeseca Ramazana, mjeseca posta. U Kur'anu se ova noć spominje u poglavlju Ad-Duhan (Dim) u kojoj Allah dž.š. kaže da je to blagoslovljena noć u kojoj Bog određuje sve svoje odredbe. Lejletu-l-berat znači oslobađanje, čišćenje. Allah dž.š. u toj noći oslobađa od grijeha veliki broj ljudi. Kod bosanskih muslimana tradicionalno se tim povodom organiziraju različiti prigodni programi, kao što je bio slučaj i u Žepču, gdje se oko 200 vijernika družilo od akšama do jacija namaza, nakon čega su se džematlije počastile halvom koju su pripremile polaznice halke Kur'ana, kao i sokovima koje su obezbijedile članice Asocijacije Fatma Žepče.

Pored „ Večeri derviškog zikra „ u sklopu ovogodišnjih Dana Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka  bit će upriličena i promocija knjige „Žepče nije Siget „ autora  Safeta Derviševića, te promocija dugonajavljivanog prvog štampanog Zbornika radova sa naučnog skupa„ Abdulevahab Ilhamija Žepčak –život i djelo“ čiji je izdavač Bošnjačka zajednica kulture Preporod Žepče.
U sklopu programa bit će odigrana i pozorišna predstava „ Robijaš“ u režiji Muniba Milenkića,  te upriličeno „ Večer sevadaha i promocija knjige „ Poezija sevdaha „ autora prof.dr. Enesa Kujundžića“.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal