Poveži se putem

Kultura

Novi Šeher: Tečaji za folklor i tradicionalne instrumente

Objavljeno

-

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „GROMOVNIK“ Novi Šeher već drugi mjesec organizira tečaje za folkor i tradicionalne instrumente. Blizu 100 djece i mladih sa novošeherskog područja je potpuno besplatno uključeno u ove aktivnosti.

Naravno, najviše ih se uključilo u folklornu sekciju, ali značajan broj je i onih što uče svirati stare tradicionalne instrumente šargiju i dvojnice, te izvorna kola na violini.

Budući da je projekat sufinansiran i od strane Federalnog ministarstva kulture i sporta, članovi HKUD“Gromovnik“ su dio finansijskih sredstava planirali i za plaćanje instruktora za tečaj saza. Stoga su, zajedno sa ženama iz  UG „Cicmanka“ Novi Šeher, u OŠ “NOvi Šeher“ pokrenuli i tečaj ovog drevnog instrumenta.

 

-“Ovo je zaista vrlo lijepa gesta naših komšija iz hrvatskog KUD-a da na ovakav način podrže rad naše folklorne sekcije”, ističe Kada Meškić, predsjednica povratničkog UG Cicmanka.

Svoje zadovoljstvo nije krio ni Niko Kožulović, predsjednik Gromovnika, koji se najviše zahvaljuje Federalnom ministarstvu kulture i sporta na podržanom projektu, novošeherskom župniku i školi na besplatno ustupljenim prostorijama za tečaje, te instruktorima-voditeljima tečaja, kao i samom voditelju cijelog projekta Marinku Kelaviću.

Advertisement

Važno je spomenuti da se i dalje planira nastavak dobre suradnje ovih udruženja budući da već za 05.05.2018. godine planiraju i prvu multietničku smotru folklora sa izložbom tradicionalnih jela u ovom, povratničkom, novošeherskom kraju.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal