Poveži se putem

Sport

Trener svećeničke reprezentacije fra Josip Tomas: ‘Ostaje žal za prvim mjestom, ali nadamo se naslovu u Češkoj’

Objavljeno

-

Svećenička reprezentacija Bosne i Hercegovine viceprvak je Europe. Gubitkom u finalu protiv reprezentacije Portugala bosanskohercegovački franjevci zasjeli su ponovno na drugo mjesto ovog prestižnog natjecanja. O utakmicama, oraganizaciji, ali i prvim trenerskim koracima razgovarali smo sa trenerom svećeničke reprezentacije fra Josipom Tomasom.

Fra Josip Tomas župnik je župe sv. Ilije Proroka u Novom Šeheru u Žepču i od 2018. godine obnaša funkciju trenera reprezentacije. Prošle godine odlučio je prekinuti dugogodišnju karijeru igrača te se okušati u trenerskim vodama kao nasljednik trenera Ivice Vincetića.

„Amaterski sam trener bez trenerske licence, ali veliki zaljubljenik u nogomet i sve što ima veze s nogometom. Trener sam postao na nagovor svećenika igrača i stožera koji vodi reprezentaciju i skrbi za sve potrebno oko reprezentacije“, kazao je fra Josip.

Naime, fra Josipu je ovo bilo prvo veliko trenersko natjecanje te je zajedno sa svojom ekipom ostvario jedan od najboljih plasmana u povijesti postojanja bosanskohercegovačke svećeničke reprezentacije.

„Za mene je ovo bio velik izazov. Kao igrač uvijek sam išao  maksimalno u utakmicu, a sada kao trener to je nešto sasvim drugo. Treba ostati hladne glave, ne dati da te emocije ponesu, u svakom trenutku gledati i povući pravi potez za ekipu, sačuvati mir i jedinstvo te dati svima priliku da zaigraju, što je jako teško“, istaknuo je.

Advertisement

Fra Josip nije krio oduševljenje organizacijom i publikom koja ih je dočekala u Crnoj Gori te njihovom podrškom kroz cijelo natjecanje, ali nije mogao suspregnuti osjećaj gorčine koji je ostao nakon poraza u finalu.

„Ponosan sam na svoje igrače jer su dobro odradili ovo prvenstvo, uz bolju fizičku pripremljenost pojedinih igrača koji su pred kraj turnira podbacili, ostaje žal za prvim mjestom, ali nadam se da će i do toga doći“, rekao je.

Iako rijetko imaju zajedničke treninge, zbog obveza u župama, svećenici reprezentacije uigrana su ekipa koja kroz dugi niz godina održava Bosnu i Hercegovinu u četiri najbolje svećeničke reprezentacije u Europi.

„Ekipu čine svećenici koji se dobro poznaju i koji već dugi niz godina igraju  zajedno, pa je atmosfera opuštena s puno šale i zezanja, koju svi prihvaćaju bez ljutnje i uvrede. Takvu  atmosferu ekipa, odnosno suigrači prenose i na teren, jedni druge  podržavaju i bodre te se za svaki neuspjeli potez ili promašaj nasmiju i tako umanje pritisak. Vlada vesela atmosfera, ali ujedno i ozbiljna u kojoj su svi zadovoljni što su dio tima što daje više prostora za rad i dobar rezultat“, naglasio je.

Fra Josip smatra kako ne postoji tajna tradicionalno dobrog uspjeha reprezentacije svećenika Bosne i Hercegovine te kako su sami igrači ti koji drže ovu reprezentaciju na visini zadatka.  

„Svi igrači se jako dobro poznaju i ovim starijim se priključuju mlađi koji se brzo uklope u ekipu. Osnovni cilj nam je da igra tim, a ne pojedinac jer svaka ekipa koja igra kao tim i gdje igrači igraju jedan za drugoga iznjedrit će i pojedica i zvijezdu tima.  Cilj mi je da svakog igrača pripremim da u svakoj utakmici da svoj maksimum te sto posto uđe u utakmicu“, kazao je.

Istaknuo je kako je Bosna i Hercegovina bila domaćin Europskog prvenstva svećenika 2007. godine te kako rado čekaju ponovni susret svećenika u našoj državi.
Sljedeće Europsko prvenstvo svećenika održat će se u Češkoj 2020. godine te se iz redova ekipe Bosne i Hercegovine nadaju ponovnom uspjehu.

Advertisement

Svećenička reprezentacija Bosne i Hercegovine nastala je 2005 godine te je u svojem postojanju odradila veliki broj humanitarnih akcija. Osnovala ju je grupa mladih svećenika koji su zaljubljenici u nogomet i na taj način žele približiti Crkvu mladima. Financiraju je svećenici godišnjom članarinom i donatori te prema riječima fra Josipa ona nije prepoznata od krovne kuće Nogometnog saveza BiH. 

(Jelena Pervan / Zepce.Ba)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal