Poveži se putem

ZDK

U saniranju objekata u ZDK-u prioriteti Željezno Polje i dio područja Nemile

Objavljeno

-

Direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH Jasmin Jaganjac boravilo je danas na području Zeničko-dobojskog kantona gdje se sastao s premijerom ZDK-a Munibom Husejnagićem i predstavnicima Općine Zenica. Razgovarano je o dosadašnjim aktivnostima i preduzetim mjerama pomoći od Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima u Zeničko-dobojskom kantonu i realizaciji sredstava za saniranje kuća, koja su već doznačena općinama.

Prema programu Upravnog odbora Federalnog fonda, za uništene stambene objekte na području ZDK-a je opredijeljen milion KM.

Tokom posjete je razgovarano i o pomoći maloj privredi, u prvom redu privrednicima koji nisu obveznici PDV-a, a njima će biti dodijeljena jednokratna pomoć od 2.000 KM za šta je određeno 600.000 KM.

– “U saniranju infrastrukturnih objekata u ZDK-u prioriteti su lokalitet Željezno Polje i dio područja Nemile, što ne znači da druge lokalitete nećemo uzeti u obzir” – kazao je Jaganjac. Po njegovim riječima, osnovno polazište za ove prioritete je broj ljudi koji se koriste ovim infrastrukturnim objektima, koji prelazi više od 10.000 građana.

U Vladi ZDK-a još nije donesena odluka o tome da li će sredstva za gradnju novih kuća biti doznačena krajnjim korisnicima ili će se ugovoriti posao s izvođačima radova.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal